Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградДоброто победи злото! Стотици кукери дефилираха на фестивала в Симитли, сред участниците...

Доброто победи злото! Стотици кукери дефилираха на фестивала в Симитли, сред участниците и две бебета

Приключи 18-ото издание на фестивала “Симитлия – Древната земя на кукерите”. В продължение на над 5 часа стадионът в Симитли се превърна в своеобразна сцена за едни от най-добрите кукерски групи от цялата страна. В дефилето участие взеха 16 групи, от които 9 от община Симитли и 7 гостуващи от различни краища на България – Пиперков чифлик, Бачево, Благоевград, Перник, село Александрово, общ. Павел баня, и село Варвара.
Стотици ревностни пазители на една от най-старите ни традиции за пореден път показаха защо Симитли е древна земя на кукерите и защо в общината се прави един от най-хубавите фестивали на кукерските и маскарадните игри.
Под краката им земята се тресеше, а публиката с интерес наблюдаваше какво се случва на стадиона и извън него. Сред участниците във фестивала се открояваха уникални бабугери, колоритни старци, атрактивни мечки и мечкари, красиви хора, облечени в народни носии, попове и всякакви други персонажи – кой от кой по-интересен и впечатляващ.
Във фестивала “Симитлия – Древната земя на кукерите” участие взеха и много млади българи, деца, та дори и две малки бебенца, родени съвсем скоро.
Председателят на Общински съвет – Симитли Вилимир Александров поведе кукерската група на квартал „Ораново”. Тя е една от най-многобройните с над 150 участнице и е с ръководител Вилимир Александров. Ентусиазмът и любовта, които извират от душите на участниците, стоплят всяка душа и привличат всяко око.
Невероятно представяне направи и кукерската група на село Крупник. Ръководител на групата е кметът Иванка Чакалска. Цялата група се състои от мъже, жени и деца и наброява 200 (двеста) маскирани изпълнители, от които около 60 деца.
Кукерската група на 3-ти квартал, град Благоевград, представи 6 обичая на фестивала. Неин ръководител е Илия Дамянов. Групата се състои от 150 човека, предимно млади хора, от тях 70 (деца).
Кукерската група от село Полена отново впечатли публиката на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“ със своите бабугери. Неин ръководител е кметът Веселин Топузов. Групата се състои от 100 участници. Най-възрастният участник е Смилен Шопов на 64 години, а най-малките участници са Борислав Благоев Йончев и Ивана Добромирова Кюпова на 1 годинка.
Кукерската група на село Черниче направи блестящо дефиле на 18-ото издание на фестивала. Ръководител на групата е кметът на евроселото Георги Стефанов. В групата участват 60 души – 30 мъже, 10 жени и 20 деца. Най-възрастният участник е Любен Чифлигарски. Кукерската традиция в село Черниче датира от построяването на първите къщи в селото.
Кукерската група Симитли 1-ви квартал, 1-ва група показа интересни костюми и разнообразни персонажи. Нейни ръководители са Александър Балабанов и Кристиян Качулски. Тя се състои от 135 участници – 60 мъже, 45 жени и 30 деца.
Участниците в групата са пременени предимно като бабугери и старци. Персонажи като булка и младоженец, мечка и мечкар също намират място в групата. Неразделна част от групата е и танцовият състав.
Сурвакарската група „Дервиши Варвара“ прогони злите сили и пожела успешна година на всички по време на фестивала. Ръководител на сурвакарите от Пазарджик е Димитър Деянов. Мечкарската, Сурвакарска група на Пиперков чифлик се отчете с впечатляващо представяне на 18-ото издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Неин ръководител е Христо Христов.
Сурвакарската група от селo Вискяр, обл. Перник, представи обичая „Българска сватба“. Ръководител е Цветелина Цветанова.
Кукерската група на село Брежани прикова погледите на публиката. Ръководител на групата е Благой Стефанов. В състава й са включени 150 души – мъже, жени и деца. Групата е създадена през 1934 година.
Кукерската група на село Бачево с ръководител Георги Михов впечатли публиката в Симитли с атрактивно представяне. В групата участват 150 души, от които 50 мъже, 60 жени и 40 деца. Най-възрастният участник е Димитър Кокалчев на 76 години. На фестивала в Симитли кукерската група от село Бачево представя обичая „Бабинден“.
Кукерската група „Нова махала”, град Симитли, впечатли публиката на 18-ото издание на фестивала „Симилия – Древната земя на кукерите“. Неин ръководител е Юли Трендафилов. Групата се състои от 108 участници, като най-малкият участник е на 2 години и се казва Юлиян Трендафилов, а най-възрастен е 63-годишният Александър Крумов.
Кукерската група на 2-ри квартал, 3-та група на град Симитли със страхотно представяне на 18-ото издание на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Ръководител на групата е Валери Памуклийски. Групата се състои от 110 участници, от които 30 мъже, 40 жени и 40 деца.
Кукерската група на село Полето също направи страхотно впечатление. Неин ръководител е кметът Иван Манчев. В групата участват 56 души, от които 19 мъже, 17 жени и 20 деца. Най-възрастният участник е Ангел Михайлов на 65 години. Групата се отличава с това, че в нея се включват много млади хора – ревностни пазители на кукерството.
Сдружение „Тунджа“, село Александрово, община Павел баня, дефилираха последни на фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“. Групата при Народно читалище „Кирил и Методий -1896 година” се ръководи от Стефан Загоров. Пред публиката в Симитли те представиха обичая „Сирни заговезни”.
Фестивалът на кукерските и маскарадните игри в Симитли премина при строг контрол. На стадиона се допускаха единствено публика и участници, които притежават зелени сертификати.
Всички групи изказаха специални благодарности към кмета на община Симитли Апостол Апостолов и всички останали, участвали в организацията, че не са се отказали от провеждането на фестивала, защото в трудните времена, в които живеем, и участници, и публика са имали нужда да се докоснат до магията на кукерските и маскарадните игри и заедно да се помолят – да са изгонили злите сили и да ни чака една успешна и най-вече здрава нова 2022 г.!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular