Saturday, May 4, 2024
HomeАктуално от днесДобро дело! Дупнишка фирма почисти безвъзмездно храм „Св. Никола”

Добро дело! Дупнишка фирма почисти безвъзмездно храм „Св. Никола”

Дупнишка фирма безвъзмездно почисти най-стария храм в града  „Св.Никола”. Чевръстите и млади момчета от екипа на CLEАN.CO истински се раздадоха и отметнаха тежка работа след ремонта на черквата. Под зоркия поглед на управителя Емилиян Добранов, служители на фирмата почистиха труднодостъпните прозорци, стасидите ( страничните столове) и пода на многовековната черква. Председателят на Църковното настоятелство при храм „Св. Никола” – гр. Дупница отец Иван Айдаров, редом с неговите членове и миряни изказват сърдечна благодарност на дружество CLEАN.CO за доброто дело. Идната сряда предстои довършително почистване на храма.

Миряните, които желаят да се включат с труд, могат да заповядат в черквата след 10.30 часа. Както вече писахме, отец Иван Айдаров, църковното настоятелство и спомоществувателя Юлиан Манов работят усърдно за реализиране на каузата по реставрация и възстановяване на богослужението в най-старата дупнишка черква, която е архитектурно-строителен и художествен паметник на културата. Целта им е да популяризират църквата и нейната история, да се припомни на обществеността за нейното реално значение в културния, исторически и духовен план, както и да се привлекат съмишленици към каузата.

Надеждата им е чрез осъществяването на тази кауза да дадат пример, който ще бъде последван от други техни съграждани в страната и извън нея , като по този начин и други културни обекти в Дупница и региона бъдат върнати отново към живот. Добрите им намерения бяха подкрепени и от чудесната новина, че в най-стария дупнишки храм „Св. Николай Чудотворец” от XVII век е осветена и монтирана нова камбана. Тя тежи 47 килограма и на нея е изобразено Разпятието на нашия Господ Иисус Христос.

RELATED ARTICLES

Most Popular