Friday, May 3, 2024
HomeРегионДолна баняДолнобанските пенсионери се докоснаха до Панагюрското златно съкровище

Долнобанските пенсионери се докоснаха до Панагюрското златно съкровище

По случай Международния ден на възрастните хора група пенсионери от клуб “Надежда” в Долна баня с председател Атанаска Лазарова си организираха и направиха еднодневна екскурзия до Панагюрище. След като хората от третата възраст пристигнаха преди обед в средногорския град за около час, те отседнаха в едно от заведенията на централния площад “20 април” и се подкрепиха с кафе и безалкохолни напитки. Някои се разходиха до Мемориалния комплекс “Априлци” и си направиха снимка за спомен.

Основната цел на екскурзията на долнобанските пенсионери бе посещението в Историческия музей и разглеждането на прочутото Панагюрско златно съкровище. Всички бяха изумени от изработените от злато девет съда – култов сервиз с общо тегло от 6 кг и 164 грама: фиала, амфора и ритони, по външните стени на които са изобразени сцени от трако-гръцкия пантеон.

Някои разгледаха и Дудековата къща музей, както и Джуловата къща музей, които се намират в района на Историческия комплекс. Интерес предизвикаха археологическата, историческата и етнографската експозиция, както и тези, свързани с Априлското въстание.

Посетени бяха и култовите паметници на Райна Княгиня и на Георги Бенковски.

След вкусния обяд във възрожденския град и преди да се завърнат в родната Долна баня, хората от третата възраст посетиха църквата “Свети Георги Победоносец” и запалиха свещ за здраве, благополучие и благоденствие в семействата.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular