Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДонко Марков стана изпълнител №1 на Пирин фолк-2021

Донко Марков стана изпълнител №1 на Пирин фолк-2021

Победител в Конкурса за изпълнителско изкуство стана  Донко Марков.Той спечели и наградата на журналистическото жури. Младият талант е първият победител в първото издание на Детски Пирин Фолк Конкурсът за изпълнителско изкуство на Пирин Фолк 2021 и награждаването за първи път се проведоха в една вечер тази година. Победителите станаха ясни веднага след края на конкурсната част и призовете бяха връчени.

15 артисти премериха сили в надпреварата за изпълнение на живо на песни от македонската фолклорна област. Хореографиите бяха поверени на Ансамбъл за народни песни и танци „Никола Вапцаров“ с главен художествен ръководител Гергана Костадинова, Ансамбъл „Македонци“ с ръководител Иван Занчев и ТС „Празник“ с ръководител Михаил Митрев.

Фестивалното жури се ръководеше от фолклриста от БАН и преподавател в Алма Матер проф. д.н. Венцислав Димов. Членове бяха: поетесата и писателка Надежда Захариева, копозиторът и аранжорът Димитър Динев, кметът на Община Сандански Атанас Стоянов, известната певица и вокален педагог Севдалина Спасова, Генчо Генчев – културен деятел в областта на българския фолклор, основател на фестивала „Фолклорен извор“ и кмет на Свищов, и известният македонски фолклорист Милан Завков.Журналистическото жури се  оглавяваше от музикалният редактор и водещ в Радио Благоевград Даниела Маринова.

II-ра награда на Фестивалното жури на 29-ти ПИРИН ФОЛК – Pirin Folk Сандански печели:

Петя Панева – „Ой, Гюрошице“

/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Димитър Христов/.

III-та награда на Фестивалното жури в 29-то издание на ПИРИН ФОЛК – Pirin Folk Сандански печели:

Християна Гогева – „Пандура девойка“

/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Валери Димчев/.

Награда на Фен Фолк ТВ в Конкурса за изпълнителско изкуство печели:

Антонио Симеонов – „Белото Марийче“

/музика: народна; текст: народен; аранжимент: Здравко Георгиев/

След изпълненията на 15-те участници в Конкурса за изпълнителско изкуство за доброто настроение на всички се погрижи носителката на 5 награди от миналогодишното издание на Пирин Фолк и победителка в Детски Пирин Фолк – Василиа Петрова. Младата изпълнителка изненада гостите в Летния театър и пред малките екрани със специална програма с подбрани песни и самата тя се включи в хореографията заедно с танцьорите.

Изключително впечатляващо бе и представянето на Йордан Митев – звездата от Северна Македония. Талантливият изпълнител е много харесван от българската аудитория, но за първи път на Пирин Фолк 2021 той се изяви на голяма сцена у нас. През цялото време публиката не спря да аплодираизпълненията му и да пее заедно с харизматичния артист и музикант.

RELATED ARTICLES

Most Popular