Saturday, May 4, 2024
HomeРегионКочериновоДоставят материали за 14 000 лв. за възстановяването на екопътеката до Стобските пирамиди

Доставят материали за 14 000 лв. за възстановяването на екопътеката до Стобските пирамиди

Горското в град Рила търси доставчик на строителни материали за предстоящото възстановяване на екопътеката до Стобските пирамиди. ТП „Държавно горско стопанство  „Рилски манастир” обяви обществена поръчка за възлагане на доставката. Поръчката е с прогнозна стойност 14 210 лв. без ДДС. Крайният срок за подаване на оферти или заявления за участие е 7 май. Съгласно проектодоговора, който ще бъде сключен със спечелилия, материалите трябва да се доставят в срок от 12 месеца след подписването му.

Както писахме, от лесничейството възнамеряват да възстановят съществуващите архитектурни елементи по екопътеката до уникалните природни забележителности над кочеринвоското село Стоб. Предвижда се изграждане на посетителски център от дърво, направа на огради и пейки.

Припомняме, че в последните години Стобските пирамиди бяха оставени на произвола на съдбата. Докато местни институции спореха чия собственост е природният феномен,  беседките, пейките, парапетите и стъпалата, изградени от общината в Кочериново с европейски средства през 2004 г., се разрушиха. От миналата година не работи и Информационният център в Стоб, построен по същия общински проект отпреди 17 г.

След опити на община Кочериново да отдаде скалните пирамиди под наем на частни фирми и протести на местните срещу това се оказа, че собственик на терена е Регионалната агенция по горите в Кюстендил и Горско стопанство „Рилски манастир“. Така със стопанисването на природните забележителности се ангажира лесничейството в Рила.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular