Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесДрастичен спад на гроздовата реколта очакват производители в Мелнишкия край

Драстичен спад на гроздовата реколта очакват производители в Мелнишкия край

Лошите климатични условия свиха добивите на известните местни сортове с 50 %

Драстичен спад на гроздовата реколта очакват производители от Югозападна България тази година. По-груби сметки наесен реколтата ще е наполовина по-слаба от нормалните средни добиви за региона. Това се дължи на лошите тазгодишни климатични условия, довели до заболявания  по лозовите насаждения.

„Както повечето колеги в нашия край, и ние имаме проблем с лозята. Комбинацията от мека зима, дъждовна пролет и последвалите горещини се отрази негативно на насажденията. Засегна ги мана – част от гроздето изсъхна, което ще повлияе на добивите. Реколтата ще е с поне 30 до 50 % надолу“, обясни Димитър Петков – технолог във Винарска изба „Златен Рожен“ ЕООД.

Избата е разположена в Мелнишкия край –намира се в близост до село Капатово, на 20 км южно от град Сандански и на 19 км от село Рожен. Дружеството  обработва 800 декара лозя. Доминиращи са сортовете Мерло, Каберне, Сира, типичните за региона Мелник 55, Мелнишки рубин и емблематичният за района от дълбока древност Широка мелнишка лоза.

„Като цяло районът е зле. Предполагам, че реколтата ще с над 50 % по-слаба“, казаха от Винарска изба „Св. Врач“. Тя се намира близо до град Сандански. Собствениците й отглеждат 100-ина декара лозя, като изкупуват и допълнителни количества за своята продукция.

Засега повечето от производителите не се ангажират предварителна информация за изкупните цени на грозде през есента. „Още е много рано да кажем дали гроздето ще поскъпне“, посочи  Димитър Петков.

„Трудно е от сега да се каже какви ще бъдат изкупните цени. Зависи като цяло от производството в страната. В нашия район може би ще се качат“, прогнозират от избата „Св. Врач“.

Средният добив в района е 350-400 килограма плод от декар. Миналата година гроздето е било изкупувано по 1-1, 20 лв./ кг.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular