Thursday, May 2, 2024
HomeРегионРадомирДронове ще дебнат за пожари на Голо бърдо

Дронове ще дебнат за пожари на Голо бърдо

24-часово видеонаблюдение с дронове над Голо бърдо, организират група радомирци. Целта е предотвратяване на пожарите в планината  и опазване на природата.

За инициативата съобщи фотографът Мартин Иванов. “Уважаеми жители на Радомир, с радост ви съобщавам, че от днес стартираме 24-часово видеонаблюдение чрез дронове над Голо бърдо. Това е необходима стъпка, предприета с цел предотвратяване и откриване на умишлени пожари. С нашите усилия се стремим да запазим нашата общност и природата. Моля, бъдете бдителни и подкрепете нашите усилия, като споделяте информация и съобщавате за всякакви подозрителни дейности, които забележите. Вашата съдействие е от изключителна важност за успешната реализация на това начинание. Благодарим ви за разбирателството и сътрудничеството ви по този важен въпрос”, пишат организаторите на инициативата.

За поредния пожар съобщи със снимка Слави Ангелов.

Те апелират към своите съграждани да опазване на заобикалящата ги природата и околна среда. “Когато се разхождате в гората, моля ви, изхвърляйте отпадъците си на подходящи места и не ги оставяйте да замърсяват нашата прекрасна природа. Също така, бъдете внимателни и предпазливи, за да предотвратите пожари в гората. Нека заедно се грижим за нашия общ ресурс и съхраним гората здрава и красива за настоящите и бъдещите поколения”.

Припомняме, че силните горещини и сушата създадоха условия за няколко пожара на Голо бърдо. 8 гори бяха обхванати от пожар по пътя за хижа “Орлите” в планината над Радомир, миналия четвъртък. В дейностите по овладяването на огнената стихия участваха пожарникари и десетки горски служители.

Няколко дни преди това, отново в участък от планината Голо Бърдо над Радомир имаше пожар, при който изгоряха близо 50 декара гори и 30 декара сухи треви и храсти. Причините за възникването на пожарите са в процес на установяване.

Радомирци подозират, че единият от пожарите е причинен от кросов мотор. Според очевидци, минути след преминаване на моторист, в високо в планината се разпалва пожар и извисява дим. Те настояват за разследване, тъй като в района често премиват кросови мотори. Местните не изключват и умисъл.

 

 

 

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular