Friday, May 3, 2024
HomeРегионСапарева баняДружеството на инвалидите в Сапарева баня празнува 15 г. от създаването си: Председателката...

Дружеството на инвалидите в Сапарева баня празнува 15 г. от създаването си: Председателката Елена Динева: Миналата година организирахме по-евтини прегледи

  • Хората ни още се оплакват заради ниските пенсии

Дружеството на инвалидите в Сапарева баня събра хората си на годишно отчетно събрание и празник в един от ресторантите в центъра на планинското градче. 94-ма хора с увреждания от общината, 18 от които са лежащо болни, отбелязаха 15-ата годишнина от създаването на общинската организация, 30-годишнината от основаването на Съюза на инвалидите в България и предстоящите празници 8 март, Сирни и Месни заговезни.

Елена Динева

„330 души са минали през дружеството ни за тези 15 г. Съдействаме на хората според силите ни, основното е да оползотворяваме свободното им време. Ние сме третата по големина организация в областта – след Кюстендил и Дупница.

В първите редици сме по организация на културни мероприятия и празници, за които много ми помагат отговорниците по селата. По-масово се посещават организираните от нас екскурзии и други изяви, защото успяваме да намерим спонсори и те са безплатни за хората. Миналата година близо 60 души се възползваха от две безплатни екскурзии и два безплатни банкета. Посетихме Обрадовския манастир „Св. Мина” в столичния квартал „Бенковски” и параклиса „Св. Петка”, а по-късно – параклиса „Св. Петка” в гр. Трън, а банкетите бяха за 8 март и Деня на хората с увреждания – 3 декември. За честването сега ни помогна собственикът на ресторанта, в който празнувахме, Янко Янев. Всичко, което имахме на масите, ни бе осигурено от него.

Менюто беше богато, като на 18-те лежащо болни храната бе занесена по домовете. Имаше и празнична торта със свещички, като на рожден ден. Кметът Калин Гелев също ни уважи и поднесе подаръци на всички – зюмбюли, шалчета, имаше и почерпка от него. Дошлите в ресторанта благодариха за всичко. Изказаха благодарности и за изпълненията на музиканта Владко Марков, който ни весели и на този празник.

Хората останаха доволни. Оплакват се обаче от ниските пенсии, както е от години. Тежи им и това, че постоянно се правят промени в закона за помощните средства и комисиите, които ги отпускат и също се сменят. Комисията е в Дупница. За да се явят пред нея, хората трябва да вземат талон от личния лекар, който не е задължен да им издава такъв документ. Като прибавим и разходите за пътуване, проблемът се задълбочава. В крайна сметка хората си спестяват тези усилия и отиват и директно си купуват това, което им е необходимо. Казвали са ми: „По-добре директно да дам 11 лв. за патерица, отколкото да се разкарвам”, сподели председателката на дружеството Елена Динева.

Стана ясно още, че с помощта на организацията миналата година голяма част от хората са ползвали отстъпка за профилактични прегледи. „Два пъти имаше прегледи за остеопороза, вътрешни болести, гуша, млечна жлеза. При ползването на целия пакет, който струваше 40 лв., намалението бе с 10 лв. Ако тази година има интерес, пак ще организираме прегледи. Миналата година идва и „зелената линейка”, където нашите хора също имаха възможност да се прегледат безплатно”, допълни Динева.

От името на Управителния съвет на организацията тя даде скромни подаръци на 18 от членуващите за това, че редовно плащат членския си внос. Четирима от наградените – Весела Грахльова, Катя Пехливанска, Елена Мертекчийска и Валентина Величкова, са първа група с чужда помощ. Членският внос е 3лв. на година за пенсионерите и 5 лв. за работещите.

Гости на празника бяха Валентина Симеонова – председател на организацията на инвалидите за Кюстендилска област, и представител на Съюза на инвалидите в България.

Сапаревобанската общинска организация към Съюза на инвалидите в България е основана през м. март 2004 г. от София Кирова, Любен Ангелов и Елена Динева, която е председател от 2007 г. В момента в организацията членуват 94-ма души, предимно болни от паркинсон, диабет с инсулинова зависимост, прекарали инсулти и инфаркти. Болшинството от членуващите са на възраст между 50 и 75 г. Над 90 г. са трима, от 20 до 30 г. – двама, от 30 до 50 г. – осем души. Миналата година са починали над 27 души. Дружеството разполага с клуб, намиращ се в сградата на училището в Сапарева баня. Хората с решения за ТЕЛК в общината са над 400, но по-голямата част от тях предпочитат да не афишират това и не се записват в дружеството.

 

 

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular