Saturday, May 4, 2024
HomeРегионДупницаДубълът на Лудогорец отстъпи на Марек на култовия „Бончук“

Дубълът на Лудогорец отстъпи на Марек на култовия „Бончук“

На стадион „Бончук” пред около 1000 зрители се игра мачът от 8-ми кръг за първенството на Втора професионална лига между местния Марек и Лудогорец ІІ (Разград). Изключително тежко беше за наставника на домакините Танчо Калпаков да се противопостави на талантите от именитата школа на шампиона на България Лудогорец в отсъствието на титулярите Николай Ганчев и Веско Любомиров заради наложено наказание от ДК на БФС и контузените Александър Башлиев и Андон Гущеров. Въпреки всичко наличните футболисти на Марек, заедно със завърналия се отново Румен Сандев, намериха сили да се противопоставят успешно над възпитаниците на Тодор Живондов и с гол на Боян Стойнев прибавиха три точки към актива си.
Срещата започна с лек превес за гостите, които имаха отлична възможност да открият резултата в 20-та минута на срещата. Тогава Анастас Пемперски засече с глава центриране от корнер на Цветослав Петров, но топката срещна гредата. Малко по-късно шут на Хюсеин Кельовлуев премина край вратата. Първото полувреме завърши без попадения.

Втората част на срещата започна с натиск на отбора на Марек. Александър Близнаков се озова в удобна позиция за стрелба, насочи кълбото директно и то бе избито в корнер. Домакините отбелязаха единствения гол в мача в 48-та минута, когато точен след изпълнен ъглов удар от Даниел Гогов намиращият се на втора греда Боян Стойнев с глава направи безпомощен вратаря на гостите за 1:0. Нов шанс за отбора на Марек се откри в 68-ма минута, когато при тяхна контраатака Георги Божилов изпрати топката над вратата на противниковия страж в аут. В последните 15 минути отборът на гостите от Разград по-често се озоваваше пред наказателното поле на Марек, търсейки на първо време изравняване на резултата. В този момент на преден план изскочи младият и талантлив вратар на домакините Константин Костадинов, който се намесваше майсторски при насочените топки от противникови състезатели срещу него. Не бива да се подминават и усилията на Румен Сандев, който добре дирижираше нещата в защитния вал на домакините и е със съществен дял за запазване на резултата.
Следващият мач на Марек ще бъде в сряда за Купа България срещу отбора на Вихрен (Сандански) на стадиона в Микрево.

След победата над Лудогорец II старши треньорът на Марек Танчо сподели следното:
„Точно това е Марек – за пореден път момчетата показаха характер. Банален съм, но истината е такава – характерът е идентичността на отбора. В трудните моменти момчетата успяха да са сплотени. Изстрадахме победата, но мисля, че е заслужена на фона на усилията, които положихме. Този мач ни беше много важен и трябваше на всяка цена да го вземем. Изхождахме от проблемите, които имаме и от катастрофалния мач във Варна. Трябваше ни сигурност в защита. Рискувахме и променихме схемата, но това ни донесе успех. Всички сме щастливи, че Румен Сандев се върна в отбора. Очакваме и да изтекат наказанията на другите. Класата на нашия отбор беше решаваща. Успяхме да вкараме и публиката в мача, за което сме им благодарни. Въпреки че на хората им беше неудобно да дойдат, заради работния ден, имаше доста публика. Добрите игри и себераздаването ще върнат феновете на Марек на стадиона. Оттук нататък ще мислим за гостуването на Вихрен за Купата. После има кратка пауза и ни предстои гостуване на Марица в първенството”.
Президентът на Марек Васил Василев сподели следното: „Спечелихме много важна победа след неудачния мач срещу Спартак (Варна). Осезателно бе отсъствието на Николай Ганчев, Веско Любомиров, Александър Башлиев, Андон Гущеров. При това положение старши треньорът Танчо Калпаков даде шанс на млади момчета да заместят отсъстващите. Радващото бе, че се завърна Румен Сандев. Той зае титулярното си място, внесе респект в защитния вал и е с много голяма заслуга за запазване на вратата суха, пазена отлично в този двубой от Константин Костадинов. Красив гол на Боян Стойнев с глава. При по-точен мерник можеше и Александър Башлиев да ни зарадва. В последните 10-тина минути отборът ни играеше малко предпазливо. Гостите търсеха начин за изравняване на резултата, младите им футболисти напираха. Веднъж Бранимир Костадинов уцели и страничната греда. Всевъзможни прийоми на треньора на гостите за спечелване поне на точка, но повтарям – Румен Сандев, Боян Стойнев, Раиф Мурадов и всички останали са със съществена заслуга за запазване на така ценния резултат след гола на Боян Стойнев. Около 1000 зрители, макар и в работно време, дойдоха да подкрепят отбора на Марек, като сред публиката имаше и работещи в чужбина. Съдийството на Иво Андреев бе на ниво. Тази победа отново ни класира в челото на таблицата. Сега вече мислим за мача за Купа България, който ще се играе на стадион в Микрево срещу Вихрен (Сандански)“.
„Отборът изнесе силна продукция и днес, но за съжаление направихме пропуски, които не ни позволиха да вземем поне точка от двубоя. Опитът надделя над младостта“, коментира старши треньорът на „Лудогорец” ІІ Тодор Живондов след последния съдийски сигнал.

Марек: Костадинов, Стойнев, Мурадов (81-Р. Йорданов), Сандев, Каймакански, Илиев, Близнаков, Иванов, Гогов, Божилов (69-Владимиров), А. Кючуков (64-Костов)

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular