Thursday, May 2, 2024
HomeОбществоДует „Рилско цвете” от Говедарци с дебютен албум! „Родна стряха“ ще зарадва...

Дует „Рилско цвете” от Говедарци с дебютен албум! „Родна стряха“ ще зарадва почитателите на Анна Вучова и Валентин Андреев дни преди Коледа

  • Пътят на музиката е трънлив, никак не е лесен, но когато вложиш сърце и душа, всичко се получава, убедени са младите изпълнители

  • Анна Вучова: Моите пожелания, отправени към всички, са да бъдат здрави, обичащи и да запазят магията на празниците през цялата година

В село Говедарци, община Самоков, преди няколко години разцъфва приказно цвете, от което струи красота и музика. Двама млади и талантливи музиканти запяват в един глас и създават дует „Рилско цвете”. Анна Вучова и Валентин Андреев прославят родното място на различни сцени като „Пирин фолк” и още много. С тях ще си поговорим, за да разберем какво ги кара да тръгнат по трънливия път на славата и да се занимават с фолклор.
– Разкажете първо на нашите читатели малко за себе си. Ани, ти си завършила в Широка лъка. Кой те насочи да поемеш по този път към фолклора?
– Още от най-ранна детска възраст обичах да пея и танцувам. Родителите ми бяха забелязали, че съм музикална и един ден ме заведоха при г-жа Даниела Георгиева. Тя беше човекът, който ме насочи и ми предложи да отида на прослушване за музикална паралелка в град Самоков, под нейно ръководство. Тя е изключителен професионалист с дългогодишен опит и невероятен, земен човек. Бях част от вокалната й група „Медени звънчета“, с която сме печелили множество медали из цяла България. След 7-и клас кандидатствах в Широка лъка за специалност „Тамбура“ и за моя огромна радост бях приета. Благодарна съм на всички мои преподаватели, които ме въведоха в необятния свят на музиката. Те ме изградиха като изпълнител.
– Валентине, как изглежда твоят професионален път до основаването на дует „Рилско цвете”?
– Връщайки се назад във времето, с усмивка си спомням, че с Ани пеехме към местното читалище в с. Говедарци. Под ръководството на г-жа Георгиева сме участвали в най-различни фестивали, концерти и конкурси. С годините всеки пое по свой собствен път. Любовта ми към музиката е голяма и през целия ми осъзнат живот съм пял. Започнах да пея по заведения, лични празници и тържества. След години осъзнах, че искам музиката ми да достигне до повече хора. Тогава се сетих за Ани – моя добра приятелка, с която споделяме общи интереси, и я поканих да запишем дебютната ни песен „Пустият мерак“.
С течение на времето осъзнах, че с нея много бързо се сработваме и затова продължихме да творим. Така се роди и нашият дует.
– Вие сте се насочили към фолклорното звучене, но изпълнявате предимно авторски песни. Каква е причината да ги предпочитате пред народните?
А: Обичаме българския фолклор, затова нашата цел е да помогнем за неговото популяризиране. На участия изпълняваме обичани и популярни песни от различни фолклорни области в България. Но за личното си творчество сме се насочили към авторските песни, защото искаме да оставим своя почерк в света на фолклора.

– Трябва да има и изпълнители като вас, които чрез творчеството си да обогатяват фолклора. Кой пише песните ви?
В: Още от самото начало за текстовете и музиката се доверяваме на Свобода Даскалова – професионалист и добър приятел, доказал се във времето.
Аранжиментите са дело на Цветан Митев – композитор и акордеонист, който си разбира от работата.
А: Безкрайно благодарни сме на тези хора за професионализма, любовта, старанието и разбирането.
Когато всичко се прави с любов, нещата се получават и публиката го усеща.
– Ани, ти си написала музиката и текста на последната си песен. Коя е музата ти за нея?
– Песента се казва „Тежка клетва“ и предстои да излезе в ефира на телевизията, с която работим. Историята за моето вдъхновение е доста забавна. Един ден, прибирайки се от работа, установих, че поради някаква причина бяха спрели електричеството. Докато мислех върху това какво да правя, си тананиках една мелодийка, която ми дойде наум. Реших да се опитам да напиша и текст към нея. След това се обадих на Свобода, за да чуя мнението й. Така се роди моята първа авторска песен по моя идея. Вълнувам се и нямам търпение да я представя. Ще се радвам да видя реакцията на хората и се надявам да я харесат.
– Замисляли ли сте се да преминете към друг стил музика?
В: Определено да, бихме експериментирали за в бъдеще със стил, в който задължително ще присъстват фолклорните мотиви. Можем да направим нещо съвременно, но с етноелементи.
– Винаги изглеждате много ефектно и впечатляващо на сцена. Как подбирате тоалетите си? Кой ги измисля?
А: В това отношение водещата съм аз. Представяйки си как бих искала да изглеждат тоалетите ни, взимам един лист, молив и започвам да рисувам. След това нося рисунките на Веска Янева, която ги реализира. Стараем се всяка песен да е с различна визия.
– Вие сте подготвили изненада на феновете си, която ще разкриете за първи път при нас. Каква е тя?
А: До няколко дни ще сбъднем една своя мечта. Дебютният ни албум „Родна стряха“ ще бъде факт. Вълнението е голямо и нямаме търпение да го представим на нашите фенове. В него сме събрали всичките си песни от нашето творчество до този момент. Ще издам, че сме включили и две напълно нови песни, които все още нямат видеореализация. В албума има още една изненада. За всички, които обичат да пеят, сме добавили и инструментал на песента „Родна стряха“. Това е нашият подарък за всички, които я харесват.
– Звучи чудесно. С нетърпение ще го очакваме. Откъде дойде името на албума?
В: Албумът е кръстен на песента, с която спечелихме наградата на телевизионните зрители на „Пирин фолк“ през 2019 г.
– Откъде черпите вдъхновение да правите музика в тези трудни времена?
А: Когато си отдал целия си съзнателен живот на музиката и я обичаш от цялото си сърце, не позволяваш на условията да те саботират по никакъв начин. Пътят на музиката е трънлив, никак не е лесен, но когато вложиш сърце и душа, всичко се получава. Аз се опитвам да предам тази любов към музиката и на децата. Освен певица съм и учител в Основно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в град Самоков, където имам и вокална група „Сладкопойници“. Преподавам и в ПГ „Константин Фотинов“, отново в град Самоков.
В: Сърцето ми е пълно с музика и тя е неразделна част от живота ми. Не се спирам пред трудности. Аз също преподавам, но в детска градина „Звънче“ – Самоков.
– Предстоят едни от най-светлите празници. Какво е вашето коледно желание?
В: Пожелавам на всички читатели, приятели и фенове светли коледни празници и семеен уют. Надяваме се нашите песни да допълнят празничната атмосфера. Ние пеем от сърце и душа за всички тях
А: Моите пожелания, отправени към всички, са да бъдат здрави, обичащи, обичани и да съумеят да запазят магията на топлите, споделени, коледни празници през цялата година.

Теди ЕРОТЕЕВА

RELATED ARTICLES

Most Popular