Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДупница има шансове да излезе от ВиК асоциацията

Дупница има шансове да излезе от ВиК асоциацията

Дупница има шансове да излезе от Асоциацията по В и К – Кюстендил. Уверение, че напускането е възможно, е дала Виолета Комитова служебният министър на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. След настояване общинското ръководство чака покана за среща в министерството, на която да се обсъди проблемът.

„На среща с министър Виолета Комитова, на която присъстваха управителят на В и К -Дупница Илия Илиев и 20-ина кметове на общини от цяла България, които не са в асоциациите или ги напускат, беше посочено, че причините за отказ от окрупняването във водния сектор са различни. При едни проектите за водния цикъл са реализирани и се страхуват от увеличение на цената на водата. При други, каквато е и община Дупница, проблемът е, че заради отказа на община Сапарева баня да се присъедини към асоциацията, не могат да бъдат бенефициенти по европейските програми, за да се извършат ремонти. Ние можем да разчитаме на такива средства най-рано около 2031 г. Обяснихме на г-жа Комитова, че заради това сме взели решение да излезем от асоциацията и ще опитаме да се справим сами. В тази връзка трябва да бъде одобрен новият бизнес план на В и К. Казахме също, че можем да се върнем в асоциацията, ако Сапарева баня се присъедини. Че сме готови да направим нова асоциация с общини като Рила, Кочериново и Бобошево. При нас обаче нещата са аварийни, спешни по отношение на ремонтите. Има риск В и К -Дупница да загине. Казах, че е въпрос на политическо решение да се промени  стратегията във В и К сектора. Тя е от 2012 г., но с тази стратегия нищо не се случва. А споразумението, което не позволява да получим финансиране за ремонти, тъй като в асоциацията не са включени всички общини, е между българското правителство и Европейската комисия. Директно заявих, че въпросът е политически и трябва да се промени политиката. Обясних, че заради тази политика ние сме заложници на това, че община Сапарева баня не се присъедини към асоциацията. А така е с още много общини в страната. В община Троян например проектът за водния цикъл е осъществен, не им трябват европейски средства и не искат да плащат водата по 3 лв./ куб. м. Подобни проблеми имат в Брацигово, Петрич, Сандански и други общини, на чиито В и К дружества бизнесплановете не се одобряват, защото са извън асоциациите. Министърката беше много добронамерена. Впечатлението ми е, че осъзна ситуацията и каза, че е готова да съдейства и да се гласува да излезем от асоциацията”, обясни Костадинов.

Както е известно, преди няколко месеца общинските съветници решиха Дупница да напусне областната В и К асоциация. Впоследствие, на заседание на асоциацията това не бе допуснато.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular