Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаДупница се поклони на будителите!

Дупница се поклони на будителите!

Вокална група от ОУ „Христаки Павлович” трогна присъстващите на честването

Вокална група към ОУ „Христаки Павлович” трогна присъстващите на честването на Деня на народните будители в Дупница. Чаровните момичета впечатлиха събралите се край паметника на патрона на своето училище с изпълнението на песeнта „Къде си, вярна ти любов народна” на Добри Чинтулов. В честването участваха представители на общината, читалищни и музейни служители.

Част от присъстващите на честването

По традиция те се поклониха пред паметника на изтъкнатия български възрожденски учител, писател и книгоиздател Христаки Павлович-Дупничанин, намиращ се на централния площад „Свобода” в града. За историята на празника разказа директорът на Историческия музей Анелия Геренска. Тя припомни, че с приемането на Григорианския календар през 1916 г. 1 ноември започва да се чества като празник на небесния покровител на България свети Иван Рилски, а впоследствие прераства в Ден на народните будители.

Кметът Методи Чимев и зам.-кметът Крум Милев

„Денят на народните будители възниква в трудно време на национална покруса и нравствена разруха след неуспеха на Първата световна война. Сринатият възрожденски идеал за мнозина вещае разпадане на националната ни ценностна система. В такъв момент българите избират историческият опит да ги води. Те се вглеждат в най-светлите имена на българското духовно минало”, каза Геренска. И допълни: „Днес, когато водим една необявена война с невидим враг.

Анелия Геренска

Когато обществото ни е раздирано от противоречия и нихилизъм, когато българите се изправят един срещу друг, вместо да се обединят, имаме огромна нужда от мъдростта, просветната мисъл и духовната мощ на светите братя Кирил и Методий, на свети Паисий Хилендарски, на Софроний Врачански, на Петър Берон, на Васил Априлов, Неофит Рилски, Неофит Бозвели, Георги Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, на свидните ни дупнишки възрожденци Христаки Павлович-Дупничанин, Димитър Бисеров-Околията, Христо Тодоров, Георги Икономов, Никола Лазарков, Никола Додов и на хилядите знайни и незнайни будители и просветители. Нека в този ден да обърнем поглед назад и да почерпим мъдрост и знание от вековното ни минало, от опита и саможертвата на тези будители. Нека се обърнем към духовността и силата вътре в нас, за да бъдем будни, т.е. зрящи в бъдещето.”
От името на местната управа венец поднесоха кметът Методи Чимев и заместник-кметът Крум Милев. Приятна изненада поднесе вокална група към ОУ „Христаки Павлович” в града. Чаровните момичета трогнаха присъстващите с изпълнението на песeнта „Къде си, вярна ти любов народна” на Добри Чинтулов.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular