Friday, May 3, 2024
HomeРегионГоце ДелчевЛюбов народна! Гоце Делчев почете будителите с факелно шествие

Любов народна! Гоце Делчев почете будителите с факелно шествие

Десетки се включиха в инициативата на ПГ по механизация на селското стопанство

За Деня на народните будители учителите, учениците и ръководството на Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство „П. К. Яворов“ организираха факелно шествие в централната част на Гоце Делчев.
Десетки жители се стекоха да гледат и снимат с фотоапарати и телефони паметното събитие, сред тях бе и местният майстор фотограф Кръстьо Шилев. Шествието премина от площад „Гоце Делчев“ до площад „Македония“.
Възпитаниците на гимназията дефилираха по централните улици, носейки факли и портрети на Васил Левски и Христо Ботев, Кирил и Методий, цар Борис Първи Покръстител, цар Симеон Велики, Паисий Хилендарски… Голяма част от младите хора бяха облечени в народни носии, болярски и царски костюми, гвардейски униформи. Някои биеха тъпани, свиреха на гайди, отвсякъде се разнасяха възгласи „Да живее България!“ и патриотични песни.
Не след дълго деца и родители, самодейци и граждани се включиха в похода в знак на признание пред делото на будителите. Всеки, който мина по улиците на града с факла в ръка, носеше в себе си тази искра, необходима да разпали в душите уважение и преклонение пред делото на всички будители.
„В ПГ по МСС учим учениците на ценностите, осмислящи човешкия живот. Това е най-важният урок!“, заяви директорът Ангел Живков. Той поздрави всички, които „вярват в децата, учителите и образователната система“.
Денят на народните будители се отбелязва на 1 ноември от 1922 година по предложение на тогавашния министър на народното просвещение Стоян Омарчевски. От началото на 30-те години на миналия век денят се отбелязва с тържествен парад на портрети на дейци от Възраждането и училищни знамена.
Снимки: Кръстьо Шилев

 

RELATED ARTICLES

Most Popular