Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаДупничанинът Васил Щерев: Вехти предмети оживяват в музея на Смочево, уредничката Таня...

Дупничанинът Васил Щерев: Вехти предмети оживяват в музея на Смочево, уредничката Таня Булянска показва вехтите вещи с усмивка

Дупничанинът Васил Щерев неотдавна е бил изключително впечатлен от видяното от него в Смочево. Той е бил поканен от негови роднини и за първи път посетил музея в рилското село, който решил да похвали и на страниците на в. „Вяра”.

Таня Булянска

Васил Щерев разказа: „На храмовия празник на черквата „Св. Илия” в Смочево гостувах на доайена на селото баба Вена Ненова. На 94 г. тя е запазила младежкия дух и онази непримирима любов към живота, която имаха героите на Вазов и Яворов. Баба Вена е живата памет на селото и нейните истории за било и небило нямат край. По нейна препоръка посетих Историко-етнографския музей. Бях изненадан и възхитен от видяното. Такава чистота и уют лъхат от прилежно подредените „вехти” предмети. Всяко нещо е обяснено по необикновен начин, че е просто гениално. Повечето експонати са дарения от местни хора и вещи от бита – от дърво и глина, народни носии и шевици, снимки и карти и какво ли още не.

 

С изключителен професионализъм и чаровна усмивка уредникът на музея и библиотеката, както и секретар на читалището, Таня Булянска отговаряше на всички въпроси. Посетихме и черквата, също много подредена и светла. Хапнахме вкусен курбан и продължихме с музикални програми до късно вечерта”. Читателят ни не пропусна да благодари за подарения му прекрасен ден от смочевци, наричайки ги „мили хора”, на които се покланя.

Васил Щерев е на 74 г., бивш строител и учител.

Събор в Смочево
RELATED ARTICLES

Most Popular