Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионДупницаДупничанин измайстори 3-метрова люлка сърце в самоковско село

Дупничанин измайстори 3-метрова люлка сърце в самоковско село

Вместо коледна елха – люлка за влюбени във формата на сърце грейна край самоковското село Маджаре. И млади, и стари не могат да се нарадват на уникалната придобивка, дарена от новите жители Микеле Крешентини и Оксана Бочковар. Двамата са нарекли проекта си „Прегръдката на Маджаре“. Металното сърце е поставено на място, от което се разкрива спираща дъха гледка към Мальовишкия дял на Рила планина.

Люлката е изработена от известния майстор на ковано желязо от Дупница Халид Креди. Тя е висока цели три метра, а широчината й достига почти 4 м. Майсторът сам дал идеята в масивната конструкция да се вплетат метални цветя, които и зиме, и лете да допринасят за романтичното настроение. Голямото предизвикателство било транспортирането на люлката сърце до самоковското селце. Наложило се триметровият символ на любовта да отпътува за Маджаре на специална платформа.

Инициаторите Микеле и Оксана не крият, че най-доволни от новата придобивка са малчуганите, които не спират да се забавляват въпреки студа. Микеле е италианец от Римини, а Оксана – бесарабска българка. Двойката притежава единствената по рода си ферма за щастливи магарета в България. Домът им в село Маджаре вече може да се похвали с 18 клепоухи обитатели. Мечтата на Микеле Крешентини е да развива туризъм с магарета в планината. А Оксана се надява да доставят радост и на деца с физически и ментални увреждания.

RELATED ARTICLES

Most Popular