Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДупничанин се оплака заради отказана помощ за отопление

Дупничанин се оплака заради отказана помощ за отопление

Калинка Крушовска: Заповедта е напълно законна и може да се обжалва

 

Отказ за отпускане на социална помощ за отопление доведе до спорове между 85-годишния Славчо Григоров и временно изпълняващата длъжността директор на „Социално подпомагане” в Дупница Калинка Крушовска. Славчо Григоров се оплака в редакцията на „Вяра”, че със съпругата му Спасунка Григорова, която е бивша детска учителка, няма да получат еднократната помощ за отопление за предстоящата зима, която е близо 500 лв. Според него причината е, че от Дирекция „Социално подпомагане” в града неправилно тълкуват нормативните документи, на базата на които се предоставя целевото подпомагане.

„За първи път кандидатстваме за помощ за отопление. Заявлението, което подадохме в „Социални грижи”, е от името на съпругата ми, която е на 75 години и взима 219,49 лв. пенсия. Моята пенсия е 624,89 лв. Разделен на две, доходът ни за месеца е 422 лв., но от „Социални грижи” са изчислили, че е 547,57 лв. Според постановлението, което излезе за увеличение на парите за отопление през юли, трябва да се вземат предвид пенсиите за първото 6-месечие – за периода януари-юни. Шефката на „Социални грижи” прави следното разсъждение – че при изчислението на дохода се включват пенсиите, получавани за 6 месеца назад – от датата на подаването на молбата”, каза Славчо Григоров, който има над 47 години трудов стаж в ЗИО-Дупница, където е бил ОТК, в тецовете  „Република” и „Бобов дол”.

“Искам да установите дали постановлението се отнася за пенсиите преди увеличението – от януари до юни, тия пенсии са изрично посочени в постановлението. Забележете, директорката не се съобразява, че в постановлението се казва, че се включват пенсиите преди юни, преди увеличението, по старите пенсии трябва да се начисляват тия суми. Извади наредба от 2019 г. Заблуждението е от там, че се позовава на наредбата от 2019 г. А промените са от тази година, че ако средната пенсия на семейството е под 435 лв., има право на 500 лв. за целия отоплителен сезон. Това влезе в сила сега, юни месец”, посочи Славчо Григоров.

Възрастният човек изрази недоумението си от „документ” за доходите на съпругата му, издаден от НОИ. „Това е бележка от пенсионното, която исках да покажа в „Социални грижи”, за да им покажа какви са доходите ни. Това е едно хвърчащо листче! Може ли служебно лице да издаде това?! Може ли това да е документ?! Докъде я докарахме – без подпис, без печат!”, заяви Григоров.

Дупничанинът обясни още, че зимно време трудно се справят с отоплението. „Отопляваме се на дърва, но не мога да ги цепя вече, както и на ток. Имаме климатик, но не го ползваме – като ни излезе сметка от 270 лв., се отказахме. Как да се отопляваме,  мръзнем зимно време, но какво да правим?!”, коментира Славчо Григоров.

От заповедта с № ЗСП/Д КН-Д/2109/10.09. 2020 г. за отказ на целевата помощ на семейството, която Славчо Григоров е получил и подписал, на 14 септември, става ясно, че от службата са изготвили социален доклад. Установено е, че „средномесечният доход за предходните 6 месеца преди подаването на заявлението е по-висок от диференцирания доход за отопление”, като получаваните суми са от пенсии. Констатирано е още, че Славчо Григоров е закупил апартамент в София и възрастното семейство има възможност да се самоиздържа. В заповедта подробно са описани нормативните документи, на които се базира решението. Както и че то може да се обжалва в 14-дневен срок от получаването му.

За коментар потърсихме временно изпълняващия длъжността директор на „Социално подпомагане” Калинка Крушовска. Тя бе категорична, че заповедта за отказа е напълно обоснована и издадена в съответствие с нормативните документи. „Много време отделих и търпеливо, и подробно – с документи и с цифри, обясних на г-н Григоров защо му е отказана помощта. Исках да го убедя, че преценката ни е правилна, нормативно обоснована и издържана. Той каза, че ще се оплаче пред медиите. Решението може да се обжалва пред Регионалната дирекция за социално подпомагане в Кюстендил, както е записано и в заповедта. Освен това могат да подадат ново заявление за отпускане на помощта, срокът е до 31 октомври”, обясни Крушовска.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular