Sunday, May 12, 2024
HomeАктуално от днесДупничани излизат на барикадите

Дупничани излизат на барикадите

Отбелязват 25 години от паметните за града събития

Отбелязване на 25 години от дупнишките барикади организира Асен Кирилов от града. Събитието е обявено във Фейсбук и набира скорост. То ще се проведе на паметната за дупничани дата- 4 февруари, от 17 часа,  в пространството до главен път „Е-79”.  Инициаторът за отбелязването на годишнината припомня събитията през далечната 1997 г., изкарали хиляди от Дупница и страната на протести: „Дупнишките барикади – многохилядните протести от мразовитата зима на 1997 г., с които дупничани сложиха началото на края на пагубното управление на БСП и Жан Виденов, и положиха началото на европейския път на България.
Вследствие на хиперинфлация на извънреден конгрес на 21 декември 1996 г. Жан Виденов подава оставка като председател на Висшият съвет на БСП и декларира оставката на правителството. За председател на Висшият съвет на БСП е избиран бъдещият президент Георги Първанов – дотогава зам.-председател на Висшият съвет на БСП.
На 28 декември 1996 г. 37-ото Народно събрание гласува оставката на правителството на Жан Виденов, но според Конституцията, то продължава да изпълнява функциите си до избора на ново правителство.
През януари 1997 г. България изпада в дълбока политическа и финансова криза. За по-малко от два месеца цената на един щатски долар от 500 лв. достига до 3000 лв. Средната заплата се равнява на по-малко от 5 долара. За периода от април до октомври фалират 15 банки. Унищожени са спестяванията на огромното мнозинство от българите, но са стопени дълговете на т. нар. кредитни милионери, взели пари от банките, без да имат намерение да ги връщат.
На 3 януари 1997 г. парламентът, в който мнозинство има Българската социалистическа партия, отлага гласуването на предложената от СДС “Декларация за национално спасение от националната катастрофа“.
На 8 януари 1997 г. от БСП номинират за премиер в оставащия двегодишен парламентарен мандат Николай Добрев – министър на вътрешните работи в кабинета в оставка на Жан Виденов.

На 10 януари 1997 г. президентът д-р Желю Желев (чийто мандат изтича на 21 януари 1997 г.) отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство. Опозицията обявява начало на национална стачка, призовава към гражданско неподчинение и организира протестно шествие пред Народното събрание. То завършва с обкръжаване на сградата и с опит за погром и палеж. Полицията и вътрешни войски се намесват и със сила. Десетки са ранени.
На 28 януари 1997 г. президентът Петър Стоянов (встъпил в длъжност на 22 януари) връчва на БСП мандат за съставяне на правителство, което съгласно Конституцията е задължен да направи.

На 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата за съставяне на правителство. Водеща роля за постигането на компромиса от страна на БСП има Николай Добрев. Политическите сили подписват споразумение за провеждане на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г.
На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски, разпуска XXXVII Народно събрание и обявява предсрочни парламентарни избори на 19 април същата година. Първото решение на служебния кабинет на Стефан Софиянски е за въвеждане на валутен борд в България. Това
овладява хиперинфлацията”, написа организаторът на събитието Асен  Кирилов.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular