Friday, May 3, 2024
HomeРегионДупницаДупничанка измина най-дългия планински маршрут

Дупничанка измина най-дългия планински маршрут

  • Ани Борисова извървя над 700 км от Ком до Емине за 18 дни,  покори Ботев, Шипка, Бузлуджа, Купените, пресече Узана

Дупничанка измина най-дългия планински маршрут в България – по билото на Стара планина – от връх Ком до нос Емине. Инж. Ани Борисова бе eдинственият турист от Дупница и региона, включил се в тазгодишния националния поход „Ком-Емине”, организиран от Българската федерация по туризъм в края на юли и началото на август. За 18 дни, наравно с маратонци и доказани в преодоляването на планински терени туристи, Ани Борисова извървя около 720 км. Най-дългият изцяло планински непрекъснат маршрут включва преминаването през всички старопланински проходи, изкачването на няколко върха от над 2000 м, сред които Ком, Ботев, Шипка, Бузлуджа, Купените, пресичането на географския център на страната – Узана. Маршрутът е сред най-трудните в страната. Туристите го изминават, като нощуват основно в палатки, по изключение в някои от хижите.

„Всеки ден ходехме по 6-7 часа, изминавахме по 35, а понякога и по 42 до 53 км. Сутрин ставахме в 6, спирахме да вървим в 18 часа вечерта. Маршрутът е наричан българското Камино и символ на физическата издръжливост. Изкачвайки седемте най-високи планински върхове преди години, за мен беше най-труден връх Ботев, с изходен пункт от Калофер. Сега обаче разбрах, че има нещо по-сложно и това е изкачването на Купените, което е с  осигурително метално въже. Здраво хващайки се за въжето, около 30 минути трябваше да вървим на заден ход”, разказа Ани. На въпроса кое беше най-трудното по пътя и струваше ли си, тя отговори: „Най-трудното беше да преборим пришките и мазолите по ходилата, които при такъв маршрут се появяват и на най-стабилните туристи. Да изкачиш в един ден няколко двехилядника, заедно с трудния Ботев и още по-сложните Купени, е голямо изпитание. Походът е голямо предизвикателство за границите на човешката издръжливост и възможности. Продължителното и изтощително ходене си заслужава, защото е едно откриване на себе си и много зареждащо. Всички бяхме заредени положително. Планината помага на човека да надникне в душата и мислите си и да намери себе си. Затова си струваше. Както и заради красотата на природата. В групата бяхме 35 души, повечето от които са млади хора. Някои от тях са завършили елитни европейски университети, работят в Брюксел, Бостън и Ню Йорк и бяха дошли специално за похода, въпреки трудностите и ограниченията заради пандемията. Тези млади хора снимаха невижданите красоти на България и за сетен път се убедиха, че няма по-красиво нещо от изгрева на връх Ботев и залеза на връх Шипка, които имахме щастието да наблюдаваме”. Освен гледките, спиращи дъха, и забележителностите по планинското трасе туристите имали шанса да видят еделвайси, попаднали на следи от мечка… И най-важното – спечелили приятели.

Снимките: Ани Борисова

„Обещахме си да се видим и на средиземноморското Камино”, каза Ани Борисова.

Спомен от похода е грамотата, предоставена на финала персонално за всички справили се участници от организаторите. Ани Борисова е активен турист, член на Туристическо дружество „Рилски езера” – Дупница и в последните години участва във всички инициативи на сдружението. Носител е на значка за изкачване на планинските първенци в България. Покорила е над 10 върха.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular