Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаДупнишки творец пусна светещи риби в гората

Дупнишки творец пусна светещи риби в гората

Положението е тежко от финансова гледна точка, но пък намерих време за неща, които отлагам от години, призна Николай Табаков

Общественикът Николай Табаков впечатли дупничани с най-новата си творческа идея. Художникът,  който е известен с ръчно изработените си лампи, представи новата си идея за светещи скулптури. Те изобразяват различните видове риби и са с голям размер.
„Това е един нов проект, който започнах, откакто е карантината. Затворил съм галерията в София и имам повече време. Това са светлинни скулптури, които са с различен размер. Повечето са големи: има такива с размери от по 3 метра, 2 метра и нещо, както и над 1 метър. Идеята ми е нова и не е правена досега. Докато съм в карантина и нямам работа, реших да правя нещо и да изляза пред света с нов продукт. Онзи ден ги тествах в горичката над Ловния ден и се получи много добре. След това ги представих пред Фейсбук общността, хората ги харесаха.
Най-вероятно ще ги представя на изложба пред света в София, когато бъде вдигнато извънредното положение. Такива неща досега не са правени, няма такъв тип скулптури и изкуство. Колебаех се дали да го направя, но на хората снимките много им харесаха и ме окуражават, получих доста положителни коментари и съобщения. От снимките си личи, че това е един нов свят и идея. Риби в планината и гората. Звучи много различно и има своето послание“, каза пред „Вяра“ Николай Табаков.
Той коментира и как един творец като него се справя в условията на извънредно положение:
„От една страна е трудно. Галерията ми в София вече втори месец е затворена. Нищо не се случва и поръчките секнаха, това се отразява зле във финансово отношение. Все пак ние живеем от артистичните си умения. От тази гледна точка на повечето хора им се намали работата и няма приходи. От друга страна обаче сега намерих времето за тези скулптури, имам ги в главата си от години. Но преди постоянно пътувах с групата си, или пък с ателиетата за лампи, и все не намирах време. Но ето че сега се занимавам с тези неща и ми е много приятно. Надявам се по-скоро всичко да приключи и да се върнем към нормалния си ритъм на живот“.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular