Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковДърворезбарят Васил Говедарски от Овчарци майстори нова мечка за Долни Окол

Дърворезбарят Васил Говедарски от Овчарци майстори нова мечка за Долни Окол

Комитетът за възраждане на самоковското село: Новата фигура за местността Мечката струва 1500 лв., всеки, който желае, може да дари сума

 

Комитет за възраждане действа в самоковското село Долни Окол. Целта на ентусиастите е да реализират успешно проекти, които да са от значение за всички жители и посетители на селото и които да подпомагат неговото развитие. Кой стои зад формированието „Комитет за възраждане на Долни Окол”? Оттам казват, че всеки е добре дошъл да се присъедини към инициативите. „Всъщност “комитетът” сме всички ние, които даваме от сърце – труд, време, усилия, финансово подпомагане или идеи за подновяването на селото”, допълниха от комитета. Една от най-новите инициативи е свързана с местността Мечката, която е любимо място на всички жители на селото. Там вече бяха изградени навес, барбекю и пейки, като местността се радва на много нови посещения и семейни събирания.


„Статуята на мечката е символ на местността, и то защото зад направата й се крие истинска история, позната на малки и големи. Настоящата статуя, изработена още преди 30 години от добросърдечния дядо Богдан, се свързва с драги спомени и истории за всички от селото. Но въпреки високата й сантиментална стойност, състоянието й не е такова, каквото бихме искали да бъде. С цел запазването на чара на местността е планирано закупуването на нова мечка, която да бъде поставена на подходящо място, като сегашната няма да бъде премахната. Новата фигура на мечка, която сме избрали, е дело на майстора дърворезбар Васил Говедарски от сапаревобанското село Овчарци и е висока цели два метра. Нейната стойност се равнява на 1500 лв., които неусетно можем да съберем заедно, ако всеки се включи дори с малка сума, но с голямо желание”, казаха от комитета. Оттам се надяват жителите на селото да станат част от общата кауза и да се включат в набирането на средства. Избраната сума от желаещите може да се предаде в кметството. Кметът на селото Николай Стойнов се радва на силна подкрепа от страна на всички, които се включват в осъществяването на идеите на комитета.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular