Saturday, May 4, 2024
HomeБизнесДържавата разрешава поскъпването на такситата

Държавата разрешава поскъпването на такситата

Според транспортния министър хората в ЕС не трябва да бъдат задължавани да се ваксинират, за да пътуват

Цената на таксиметровите услуги ще поскъпне с 1 лев. Това обяви транспортният министър Росен Желязков пред Нова тв снощи. Това сме били дължали на “колегите от таксиметровия бранш” след 7 години без никакви промени в цените. Министърът обяви също така, че все още не е завършила борбата на България и българските превозвачи срещу пакета “Мобилност” в Евросъюза, освен това увери, че в рамките на ЕС хората от страните членки не би трябвало да бъдат задължавани да се ваксинират срещу коронавируса, за да пътуват.

“Миналата седмица се срещнах с представителните браншови организации в таксиметровия бранш. Изпратихме им последния вариант на Наредба 34. Там едно е основното искане и то е за преодоляване на последиците от намаления пътникопоток – става въпрос за първоначалната такса. Предложението, които ние първоначално бяхме публикували за обществено обсъждане, беше първоначалната такса да бъда от 2 до 3 пъти размера на долния праг от тарифата, определена от съответните общински съвети на населените места – каза Желязков. – Мисля, че ще намерим разбирателство с таксиметровия бранш в тази посока. Това ще доведе, може би, до поскъпване на цената на таксиметровия превоз с около 1 лев като крайна сума. Мисля, че след 7 години липса на каквито и да е промени това го дължим на колегите от таксиметровия бранш. А дали такситата да могат да се движат в бус лентите, е от компетенцията на общинските съвети, така че те ще решат по този въпрос.”

Желязков увери, че транспортните коридори в рамките на ЕС функционират и няма проблем с придвижването в условията на пандемия.

“Вече Великобритания излезе от Евросъюза, тъй че правилата са други. Слава Богу, кризата в Дувър се разреши по някакъв начин, но това беше недобро начало на годината. Важното е, че “зелените” коридори, които започнаха да функционират от края на март и април миналата година, показаха своята виталност – каза още министърът. – В този смисъл ние сме обнадеждени, че най-накрая и нашите противници по пакета “Мобилност” ще разберат какво означава сухопътен транспорт и мисля, че това вече се вижда. В момента 7 държави вече сме атакували пакета, очакваме към делото да се присъединят Литва и Естония. Важното е, че ЕК призна, че прилагането се прави от националните компетентни органи, което показа, че не може да има в другите държави членки произволна контрола на пътя.”

Росен Желязков коментира и спекулациите, че може да има ограничения за пътуване, свързани с ваксинирането срещу коронавирус.

“Много се говори по този въпрос. Аз мисля, че в рамките на Евросъюза, особено като се казва, че ваксинирането зависи от волята на всеки гражданин, принципът за свободно движение не може да налага такива изисквания – каза той. – Това, разбира се, е начин на авиокомпаниите да върнат доверието, но ние имаме пътуване и по въздух, и по суша, и по вода. Така че подобни изисквания може да се налагат и като мярка в рамките на общността спрямо граждани на трети държави, но в рамките на общността това може да е само доброволно. Ние трябва да гледаме европейското пространство като една територия, с унифицирани изисквания, така че в рамките му не може да се налагат ограничения за свободното движение на хора.”/СЕГА

RELATED ARTICLES

Most Popular