Thursday, May 2, 2024
HomeРегионКюстендилД-р Александър Величков след ваксинацията: Не се притеснявам от странични ефекти

Д-р Александър Величков след ваксинацията: Не се притеснявам от странични ефекти

Вкарва се страх сред хората, който не е оправдан, каза директорът на болницата в Кюстендил

Директорът на МБАЛ „Д-р Никола Василиев” в Кюстендил д-р Александър Величков стана първият с ваксина срещу Ковид-19 в областта. “Аз съм първият ваксиниран, но не защото съм директор на болницата, а защото работя с такива пациенти от началото на епидемията. За нас, медиците, вариантите са два – или да се разболеем, или да се ваксинираме. Ние нямаме друг шанс. Не се притеснявам от страничните ефекти от ваксинацията. При всяка ваксина има странични ефекти. Винаги човек може да получи зачервяване на мястото на поставяне на ваксинацията, отпадналост, но това се случва при всички ваксини. Вкарва се един страх сред хората, който не е оправдан. Ваксинацията е не само личен акт за защита, но и колективен акт за защита. Имаме две възможности – или да се ваксинираме, или да преболедуваме болестта с неясен край. Смъртността при тази болест е между 3 и 5%“, каза пред медиите д-р Величков. От началото на пандемията той работи в Ковид отделението на болницата в областния град, а от последните 3 месеца приема и дошлите за помощ в Ковид кабинета. Шефът на болницата допълни, че в неделя са били докарани 100 ваксини, осигурени за областта, които се съхраняват в хладилник между 4 и 8 градуса. От тях 30 за болницата в Кюстендил и 20 за ЦСМП, останалите са за Дупница.

“30 от ваксините са осигурени за МБАЛ „Д-р Никола Василиев” в Кюстендил. Това са лекари, сестри и санитари, които са на първа линия в борбата с Ковид-19, работещи в Ковид отделението и в спешното. Персоналът е значително по-голям, но се съобразяваме с подаденото количество ваксини, които ще бъдат направени в следващите 3 дни. След 21 дни ще получим и втората доза за ваксинация за тези 30 човека”, внесе яснота д-р Величков.

Шефът на лечебното заведение каза още, че към момента в кюстендилската болница се лекуват 40 болни от коронавирус. По негови думи той е притеснен, че въпреки спада в заболеваемостта след празничните дни може да се очаква отново повишение.

 

Краси Ценкова

RELATED ARTICLES

Most Popular