Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятЕвродепутатите одобриха директива срещу двойния стандарт при храните

Евродепутатите одобриха директива срещу двойния стандарт при храните

Европейският парламент гласува за забрана на т.нар. „двоен стандарт“ при храните. На последното си пленарно заседание в настоящия мандат на ЕП евродепутатите приеха „Новия търговски механизъм за потребителите“. С него се забранява разпространението на храни и напитки от едни и същи марки с различен състав в рамките на ЕС и се позволява налагането на санкции за нарушителите.

Текстът бе приет с 474 гласа „за“ срещу 163 „против“ и 14 „въздържал се“.

След като директивата бъде одобрена от Съвета на министрите, страните членки ще имат срок до 2 години да я приложат в националното си законодателство.

С промените в пакета законодателство потребителите ще получат по-добра защита от заблуждаващи нелоялни практики. Така например популярни онлайн-платформи вече ще трябва да разкрият основни параметри, които определят как се класират офертите, получени от заявка при търсене. Актуализираните потребителски правила регулират и въпроса с така наречения „двоен стандарт“, когато хранителни продукти и напитки от една и съща марка се предлагат в различните страни от ЕС с различен състав или характеристики.

Освен санкции в размер от най-малко 4 процента от годишния оборот за компаниите, които нарушават потребителските правила в няколко държави членки, текстовете предвиждат и 2 милиона евро глоба при липсата на финансов отчет.

Въпреки настояванията на български евродепутати двойният стандарт да бъде включен в черния списък с нелоялните търговски практики, остана текстът това да бъде преценено от Еврокомисията в срок до 2 години.

Три проучвания на българското министерство на земеделието и храните показват, че има редица разлики в състава на продуктите, които се предлагат под една и съща марка на пазара в Източна и в Западна Европа.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular