Thursday, May 2, 2024
HomeРегионЕдин ден в Мелник вдъхнови художници за обща изложба

Един ден в Мелник вдъхнови художници за обща изложба

За пореден път Мелник се превърна в източник на вдъхновение за български художници. Изложба под надслов “Един ден в картини” представя творби на Андрей Янев, Венера Константинова, Владимир Запрянов, Дарина Янева, Катя Попова, Любомил Драганов, Мария-Маргарита Гетова, Никола Енев, Олег Гочев, Сашо Рангелов, Силвия Басева и Страхил Ненов. Събитието продължава от 22 март до 8 април в галерията-книжарница “София прес”, съобщават организаторите.

“Един ден, един път до Мелник и околностите му е повода за създаването на тази изложба. Група художници от секция “Монументални изкуства” към СБХ, които работят основно в техники, свързани с архитектурата, приеха предизвикателството да направят живописна изложба, която да представи техните индивидуални интерпретации на едни и същи природни форми, обекти и архитектура, видени и преживени заедно”, разказва кураторът на проекта Венера Константинова.

Художниците посещават църквите в Мелник “Св. Антоний” и “Св. Никола”, Роженския манастир, както и някои от околните села в района на Мелник. „Изложбата има пленерен характер и в случая вдъхновението идва от красотата на този район в Югозападна България, който е увековечен в картините на редица поколения художници от нашето минало. Самият ден 11 ноември 2021 г., в който пътувахме, беше изпълнен с много емоции, красота и радост, които ни заредиха с енергията си, за да създадем тези картини“, допълни още Константинова

RELATED ARTICLES

Most Popular