Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупница Едуард спаси кръста в Крайници, малкият Марти получи свето кръщение (ВИДЕО)

 Едуард спаси кръста в Крайници, малкият Марти получи свето кръщение (ВИДЕО)

Ученикът Едуард Кърнолски извади кръста от ледените води на река Джубрена в дупнишкото село Крайници. Ритуалът бе извършен от протойерей Радослав Ваклин. Пред погледите на стотици крайничани, събрали се да наблюдават хвърлянето на богоявленския кръст, близо трийсет бяха смелчаците, пробвали се в борбата. Едуард обаче бе най-бърз и ловък сред тях и първи достигна до него.

Празникът Богоявление в Крайници започна с тържествена света литургия в църквата „Възнесение Господне“, откъдето тръгна и литийно шествие до брега на реката.

Двама жители на Крайници бяха кръстени в осветената вода на река Джубрена. Навръх Богоявление протойерей Ваклин извърши свето кръщение на малкия Мартин, а след това – и на дошлата специално за това Гергана.

Йордановден се превърна във всенароден празник в дупнишкото село. Почти цялото население излезе навън, за да празнува. Навсякъде се виждаха млади хора и деца, облечени в народни носии. Развяваха се и трибагреници. В съпровод на гайди и тъпани се изви мъжко хоро във водите на реката.

Гледайте видео

Снимки: Eлизабет Начева, видео: Васил Василев

 

RELATED ARTICLES

Most Popular