Екостикерите се лепят, но ще се използват едва след 1 година

Законът още не е влязъл в сила, тепърва общините ще пишат наредби, а и до 12 юли 2022 г. не всички автомобили ще имат такива стикери

От 12 юли влезе в сила променената Наредба Н-32 за периодичните технически прегледи на автомобилите, с която бяха въведени екостикери, показващи колко замърсяващо въздуха е всяко превозно средство. Въз основа на тези стикери всеки град ще има право в дни с голяма замърсеност на въздуха да не допуска коли от долните екокатегории да се движат по улиците му.

Но това ще стане едва догодина по няколко причини.

Първо – общините трябва да изготвят съответните нормативни актове и да определят зоните, в които ще действат евентуалните ограничения.

Второ – трябва да бъдат осигурени и техническите средства за контрол.

Трето – дори и на теория наредбата няма да може да се използва поне до края на тази година. Защото, както обяснява пред Dir.bg зам.-председателят на Комисията по транспорт и пътна безопасност в Столичния общински съвет Зафир Зарков, Законът за чистотата на атмосферния въздух ще влезе в сила едва от 1 януари 2022 г.

И четвърто – екостикерите се поставят от 12 юли, а автомобили, преминали годишен технически преглед преди тази дата, нямат такива стикери. Т.е. ще трябва да се изчака поне до 12 юли 2022 г., за да бъде залепен стикер на предното стъкло на всички превозни средтства.

Според Зарков Столична община ще бъде първата, която ще въведе такава мярка срещу замърсяването на въздуха. В СОС вече има работна група, която работи по изготвянето на съответната наредба и на начина, по който ще работи. Дискутира се кои зони ще бъдат забранени за движение на най-замърсяващите въздуха автомобили в дните с наднормено замърсяване на атмосферата.

Ще има и изключения в ограничаваните автомобили. Зарков казва, че в работната група се коментират изключения и специален режим за движение – например за хората с увреждания, които се придвижват с кола, както и за живеещите в самата зона.

За нарушителите на забраната ще бъдат предвидени глоби. Но пък още не е определен органът, който ще следи и ще глобява. По всяка вероятност те ще бъдат няколко – МВР, Столичен инспекторат, Общинска полиция, Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация”.

Според Зарков има и идея в бъдеще към камерите на Столична община да бъдат монтирани и четци за данните от екостикерите, защото инвестицията няма да бъде голяма – за цялата първа зона закупуването, монтирането и свързването им със системата ще струва около 50 000 лв./СЕГА