Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРазлогЕксперти проведоха кампания за енергийна ефективност в Разлог

Експерти проведоха кампания за енергийна ефективност в Разлог

Областен информационен център- Благоевград проведе открита кампания за енергийна ефективност пред сградата на Община Разлог. Експерти отговаряха на въпроси и раздаваха брошури, представяйки на обществото информация за възможности за въвеждане на мерки за енергийна ефективност. Паралелно с кампанията, експерти от дирекция ИДБЕ проведоха среща с представител на центъра, с цел получаване на информация за действията, с който общината ще съдейства и подпомогне при изготвяне на необходимите документи.
Събитието целеше предварително разясняване на това, за кои от най-чаканите мерки ще могат да кандидатстват граждани, общини, публични институции и представителите на бизнеса от месец септември тази година.


Вниманието на всички заинтересовани бе насочено към готовността за събиране на набор на документи, в по-кратки срокове. За тази цел експертите подчертаха изготвянето на техническо обследване и технически паспорт на даден обект, както и обследване на енергийната ефективност.
Мерките, финансирани от Програма за развитие на регионите, Програмна „Околна среда“ и Програма за развитие на селските райони и Национален план за възстановяване и устойчивост, обхващат подмяна на дограма, поставяне на топло и хидроизолация, ремонт на покриви, изграждане на фотоволтаични системи, чрез които всяко домакинство ще може да произвежда електроенергията до 10 kW, както и възможност за поставяне на соларни панели за битова гореща вода.

Критериите, по които ще се отпускат средствата за различните бенефициенти, ще бъдат ясни при стартиране на проектите. По- голяма част от мерките, получили европейско финансиране, ще бъдат финансирани на 100%. Останалата част ще включва съфинансиране от страна на бенефициентите, като то ще варира от 20 до 30%.
Мероприятието е част от информационната кампания, провеждаща се в периода 08-23 юни от Областен информационен център – Благоевград във всички общини от област Благоевград.

RELATED ARTICLES

Most Popular