Monday, May 6, 2024
HomeНовиниСвятЕК назова 23 страни със законодателни пропуски в борбата с прането на...

ЕК назова 23 страни със законодателни пропуски в борбата с прането на пари и финансирането на тероризма

Европейската комисия публикува нов списък с 23 страни, които имат пропуски в законодателството за борба с прането на пари и финансиране на тероризма. Сред тях са Саудитска Арабия, Сирия, Йемен, Афганистан, Ирак, Иран, Либия. Тези държави имат системно влияние върху целостта на финансовата система на ЕС. Те се разглеждат от Международния валутен фонд като офшорни финансови центрове и имат силни икономически връзки с ЕС. Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова заяви: “Към държавите в списъка имам едно послание. То е покана да се заловят със слабите си места. Оставам отворена за разговори, защото целта ми не е да вкарвам страни в списъка заради самото упражнение, а да съм убедена, че имаме сигурни партньори за финансовите ни трансакции”.

Според ЕК базираните в ЕС банки и други финансови институции ще трябва да прилагат допълнителни проверки за трансакции, включващи държави, посочени в този т.нар. финансов “черен списък”.

За да влезе в сила, предложението трябва да бъде гласувано от Европейския парламент и 28-те държави – членки на ЕС. Ако предложената от ЕК мярка премине успешно през Европейския парламент за установяването на нови бизнес взаимоотношения, ще се изисква допълнителна информация за клиента и собствениците на участващите фирми. Комисията отбелязва, че включването в списъка не води до “каквито и да било санкции, ограничения на търговските отношения или пречка за предоставяне на финансова помощ”.

 

 

Източник: bnr.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular