Thursday, May 9, 2024
HomeНовиниСвятЕК предлага на България 2 г. отсрочка за спирането на вноса на...

ЕК предлага на България 2 г. отсрочка за спирането на вноса на руски петрол

Чехия и Словакия също с отсрочка до 2024 г., компромис и за Унгария

България ще получи преходен период за отказ от руски петрол до юни или декември 2024 г. Новината става ясна от нов проект на ЕК относно налагането на петролното ембарго, разпространен от Bloomberg.
До момента изключения бяха извоювани от Чехия – до юни 2024 г., и от Словакия – до края на същата година.
Още в началото на май вицепремиерът Асен Василев посочи, че, ако България не получи дерогация за руския петрол, няма да подкрепи новия пакет санкции срещу Русия.
Според новия проект на ЕК, предоставен на Bloomberg, останалите държави от ЕС се предвижда постепенно да преустановят вноса на петрол след 6 месеца и петролни продукти след 8 месеца, казват източниците на Bloomberg.
Любопитен детайл е, че нефтопроводът “Дружба”, по който Унгария получава суровини, ще бъде освободен от санкции. Bloomberg коментира, че това е опит на ЕК да удовлетвори възраженията на Унгария и да постигне споразумение за буксуващия пакет от нови санкции, който ще бъде насочен към Москва заради войната в Украйна.
Европейската комисия също така предлага ограничаване на реекспорта на руски тръбопроводен петрол към други държави-членки или трети страни. Друга промяна, залегнала в проекта, е че се готви забрана за внос на руски петрол по море.
Нефтопроводът “Дружба” е основен източник на петрол за Унгария. Наскоро дори премиерът на страната Виктор Орбан посочи, че страната му отказва да бъдат наложени санкции за вноса на руски петрол, защото не може да гарантира енергийната си сигурност. Орбан дори сравни проекта за петролно ембарго на ЕС с “атомна бомба” миналата седмица.
Посланиците на ЕС трябва да се срещнат в неделя, за да обсъдят преразгледания пакет. Някои държави-членки настояват за постигане на споразумение преди лидерите на ЕС да се срещнат в Брюксел в понеделник, за да обсъдят войната в Украйна./ mediapool.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular