Thursday, May 2, 2024
HomeБизнесЕЛЕКТРОХОЛД ТРЕЙД И BILLA БЪЛГАРИЯ ПОДПИСАХА 10-ГОДИШЕН PPA ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКА НА...

ЕЛЕКТРОХОЛД ТРЕЙД И BILLA БЪЛГАРИЯ ПОДПИСАХА 10-ГОДИШЕН PPA ДОГОВОР ЗА ДОСТАВКА НА ЗЕЛЕНА ЕНЕРГИЯ

Електрохолд Трейдсключи нов дългосрочен PPA договор за доставка на зелена енергия с една от водещите международни вериги супермаркети –BILLA България.Споразумението включва доставка на електрическа енергия, произведена от фотоволтаична централа, за покриване на потреблението за период от 10 години на фиксирана цена.

„Преходът към зелена енергия е наш дългосрочен ангажимент, ето защо партньорството с Електрохолд е ключово за BILLA България. Като компания с национално покритие, ние носим отговорност да даваме положителен пример. Една трета от нашите обективече произвеждат чиста и възобновяема енергия и е време да направим следваща стъпка в тази посока. Голямата цел, която сме си поставили, е редуциране на парниковите емисии с 30% до 2030 г. и пълна климатична неутралност до 2040 г.“,заяви ВигинтасШапокас, изпълнителен директор на BILLA България.

 

Цялостното управление на процеса по покупка, прогнозиране, балансиране и доставка ще се извършва от екипа на Електрохолд Трейд, един от водещите  търговцина електроенергия с над 17 години успешно присъствие на българския пазар.

„Договорът с партньор като BILLA България е още едно доказателство за последователните политики за устойчивост на водещите компании в страната. Изборът на Електрохолд Трейд за доставчик по тази значима сделка е признание за стабилността, професионализма и опита ни в реализацията на този тип споразумения,“ каза Атанас Димов, изпълнителен директор на Електрохолд Трейд.

Сделката е част от стратегията на Електрохолд за развитие в областта на възобновяемите енергийни източници и затваряне на веригата от производство, доставка до продажба на крайни клиенти.На групово ниво Електрохолд планира въвеждане в експлоатация на сериозни мощности от ВЕИ, така че да може да предложи на бизнеса енергия на конкурентна цена в дългосрочен план с оглед постигане на целите на зеления преход. PPA договорите позволяват на купувачите по-лесно да планират своите разходи за електрическа енергия в дългосрочен план, намаляват зависимостта от пазара на едро и улесняват изпълнението на ESG програмите им.

За компаниите:

BILLA е първата международна верига супермаркети, която стъпва на българския пазар през 2000 г. Към момента веригата разполага с 150 магазина в 47 града в страната.  Използването на зелена енергия е част от плановете за устойчиво развитие на компанията. BILLA България е позната и като социално отговорна компания, която подкрепя активно каузи и събития, свързани с устойчивото развитие на хората, опазването на околната среда и оказването на помощ при бедствени ситуации.

Електрохолд Трейд е първият лицензиран търговец на електрическа енергия в България. От създаването си през 2005 г. до 2022 г. компанията е доставила близо 45 млрд. kWh електрическа енергия на бизнес клиенти. Дружеството търгува на пазара на едро, предоставя решения за индустриални и корпоративни клиенти и управлява водеща балансираща група. Компанията е част от групата Електрохолд, собственост на Еврохолд, най-големият публичен холдинг в страната.

RELATED ARTICLES

Most Popular