Friday, May 3, 2024
HomeРегионРазлогЕмблематично училище в Разлог празнува 132 г. от създаването си

Емблематично училище в Разлог празнува 132 г. от създаването си

С тържествена програма в двора на Начално училище “Св. св. Кирил и Методий” бяха отбелязани 132 години от създаването на най-старото училище в Разлог. По повод юбилея на училището, ученици и учители бяха подготвили пъстър концерт, с музика, танци и сценки, който бе уважен от ръководството на Община Разлог, бивши и настоящи преподаватели, ученици, културни дейци, жители и гости от страната, Италия и Турция.

„Пожелавам на всички здраве и нестихващо дръзновение, с което да се гради образът на НУ “Св. Св. Кирил и Методий” пред света, съхранявайки и следвайки европейските, българските, разложките, но най-вече традициите, ценностите и обичаите на училището!”, поздрави кметът инж. Венцислав Гърменов. Той  подари икона на Св. св. Кирил и Методий, която да закриля учебното заведение.

Школото е създадено на 20. 10. 1891 г.. като Първото класно мехомийско училище. Създаването му е символ на непреклонния дух на разложани, дръзнали в годините на турската робия да вземат разрешение от Високата порта за строеж на храм на просветата – будител на националното съзнание.

Първата сграда, където се е помещавало училището е така нареченото Марково училище. Настоящата училищна сграда е построена благодарение на братята Петър и Иван Каназиреви, като в нея своето начално, прогимназиално и гимназиално образование са получили хиляди ученици.

В историята на училището се споменават имената Мирчо Кипрев, Иван Юруков, Никола Иванов Даскалов, Христо Киров, Христо Стойчев, Костадин Радушин, Иван Копанаров и много други, отдали себе си, за да дадат на другите светлина и знание. За просветна си дейност училището е наградено с орден Кирил и Методий ІІІ степен – с Указ № 206 от 21 май 1957 година. Първите директори на училището, след неговото преобразуване в начално са Елена Тутова и Славчо Пръчков, а от 1981 начело на учебното заведение в настоящата сграда застава Златка Попова. От 1992 г. до ден днешен директор на училището е Костадин Кулин.

В наши дни в НУ “Св. Св. Кирил и Методий” се обучават над 150 ученици в целодневна форма на обучение,  разпределени в 9 паралелки от подготвителна група, I до IV клас.

RELATED ARTICLES

Most Popular