Емил Коларов, Сдружение на заведенията: Противоепидемичният план е безумен и 100% дискриминацион

„Очакваме да видим какво ще е новото правителство и се надяваме този министър (Стойчо Кацаров – бел. ред.) да не участва в него. Това е безумен план. Преди да стане министър, съвсем други работи лансираше и говореше. Сега в един момент се обърнаха нещата.“ Това заяви в интервю за БНР Емил Коларов, председател на Сдружението на заведенията в България. Той коментира противоепидемичния план на служебния министър на здравеопазването.

„Ние смятаме този план за 100% дискриминационен спрямо нашия бранш. Отново се опитваме да борим пандемията със затваряне само и единствено на нашите обекти.“ Ако се затваря, трябва да се затварят всички места, където се осъществяват социални контакти и има струпване на повече хора, подчерта Коларов в предаването „Преди всички“. Нагласата за ваксинация в бранша е по-различна от тази в цялата държава, поясни Емил Коларов. Той цитира анкета сред представители на бранша, която показва, че 41-42% от участниците в нея са или ваксинирани, или заявяват, че ще се ваксинират в кратки срокове.

„Ваксинираните са над 30%. При нас ваксинираните са доста повече на фона на цялата държава.“ Около 40% от попълнилите анкетата са прекарали Covid-19, а 15% заявяват, че няма да се ваксинират, уточни Коларов.   „Не може в магазина, в автобуса, в цеха, навсякъде другаде, където се събират хора, да няма такова изискване – да влизат само ваксинирани и хората и персоналите да са ваксинирани, но в нашите обекти трябва да са ваксинирани. Ние не можем да разберем каква е разликата“, изтъкна той.  Емил Коларов акцентира върху липсата на персонал в бранша и посочи, че отливът продължава, а на този фон е и незаконосъобразно да се освобождават служители, които отказват да се ваксинират. „А какво остава да освобождаваме персонали, ако са ваксинирани или неваксинирани.“/БНР