Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионБобов долЕнергетици и миньори от Бобов дол се включват в протеста в София

Енергетици и миньори от Бобов дол се включват в протеста в София

Ивайло Димитров от ТЕЦ „Бобов дол“: Недостойно е да ни карат да станем обущари

 

„15 автобусас енергетици от района на Бобов дол ще се включат в протеста на бранша, провокиран от безумнатаидеянаправителството, до 2026г. дабъдтликвидираниенергетиката и въгледобивът в България. Тази ликвидация ще се случичрезтериториалнитеплановезатритевъглищнирайона –СтараЗагора, Перник и Бобовдол. В тезиплановелипсваталтернативизасъздаваненаустойчивазаетост, а мерките, коитовизират,неводятдосъздаватеназаместващимощности, коитодаосигуряватзаетост. Тесанасоченипредимнокъммалки и среднипредприятия, коитоняматнеобходимиякапацитетзаизпълнениенаподобнипроекти“. Това заяви председателят на СРС „Подкрепа“ в Дупница ЙорданакаГерманнова по повод протеста в София  на 19 септември. 10 от автобусите ще бъдат с работници и служители на ТЕЦ „Бобов дол“, а 5 от мините в Бобов дол, които ще тръгнат за столицата в 9 часа.

Енергетиците настояват да сроковете, определени в споменатите  планове, в частност за Бобовдолския енергиен комплекс и ТЕЦ „Бобов дол“, който трябва да се закрие до 2026 г., да бъдат премахнати.

„ТЕЦ „Бобов дол“ е единствената въглищна централа в България, която  е предприела стъпки във връзка със зелената енергия и Зелената сделка. От половин година вече се изгражда фотоволтаичен парк, който е само началото на намеренията на собственика за инвестиции. Въпреки това те започват с ТЕЦ „Бобов дол“. В нормалните държавиедин преход за трансформации към такъв тип енергия е в рамките на 15 – 20 г. При създадените форсмажорни обстоятелства синдикатите направиха компромис с правителството за преразглеждане на тази сделка и бе решено срокът да е до 38 г. Сега новото правителство иска компромис на компромиса.За нас това е неизгодно. Най- лошото е, че това не е презумпция на Европейския съюз, а на нашите управляващи. Смешното и подигравателното за нас е, че в тези териториални планове като мерки за устойчивата заетост на хората, които биха съкратили от ТЕЦ-а и въгледобива, залагат да станат обущари, шивачи, санитари на някакви ранени бойци, незнайно откъде, най-вероятно от Украйна. Това е недостойно за енергетиците“, коментира председателят на синдиката в топлоцентралата Ивайло Димитров.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Целият ПВР и в частност териториалните планове са пълна глупост на некадърни и неграмотни чиновници.Пълна измеслица и нищо общо с действителността.
    Синдикатите /профсъюзите / са слаба ракия ,нищо няма да успеят ,ако не са подкрепени и от работещите извън енергетикат./може да си припомним най-голямата стачка в България ,тази на учителите при Орешарски /.

Comments are closed.

Most Popular