Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупница„Енерго про България” планира разширяване на ВЕЦ „Самораново“

„Енерго про България” планира разширяване на ВЕЦ „Самораново“

Юлияна КОЛЧАКОВА

Разширяване на ВЕЦ „Самораново“ планира „Енерго про България”. Собствениците на дружеството смятат да изградят помпено – акумулираща водноелектрическа централа (ПАВЕЦ) в имот, частна собственост на община Сапарева баня, става ясно от докладна записка до Общинския съвет в курорта. Имотът се намира в землището на село Ресилово и представлява ливада от 17 499 кв.м. Изпълнителният директор на дружеството Радослав Славов е внесъл инвестиционно намерение в община Сапарева баня, като иска учредяване право на строеж на сграда и съоръжения. За да започне работата по инвестиционното предложение, е необходимо съгласие от Общинският съвет в Сапарева баня.

„При изграждането на ПАВЕЦ „Самораново” ще бъдат запазени и рехабилитирани всички съществуващи водоземни съоръжения, като ще бъдат увеличени обемите на горния и долния изравнител и рехабилитирани деривационните тръбопроводи. Няма да бъдат изграждани нови водохващания и водоземни съоръжения. Предвижда се ПАВЕЦ „Самораново” да бъде с обща инсталираща мощност около 200 МW, с пад на водата около 590м и дължина на напорния тръбопровод (тунел) около 1900м, със среден диаметър около 3м.

В инвестиционното намерение се твърди, че ПАВЕЦ ще гарантира енергийна обезпеченост на района, посредством осигуряване на стабилна работа на електроенергийната система в условията на увеличаващия се дял на производство на електроенергия от ВЕИ и постигане на надеждност, сигурност на електрозахранването за региона и страната, като допълнителен енергиен ресурс с висока ефективност, представляващ заместваща мощност в ТЕЦ или значим ВЕИ парк.
В инвестиционното намерение са изброени и други ползи за общината”, пише в докладната записка. Общинските съветници ще вземат решение по предложението на заседание в четвъртък, 23 февруари.

RELATED ARTICLES

Most Popular