Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБанско"Епохата на Пайсий" показват в Банско

“Епохата на Пайсий” показват в Банско

В продължение на един месец, в Духовно историческия център „Св.Паисий Хилендарски“ гр. Банско, жителите и гостите на града ще могат да видят изложбата „Епохата на Паисий“. Експозицията е подредена от Музеен комплекс-Банско и Регионален исторически музей-Перник.

Експонатите представят епохата, в която е живял и която е създала първия български възрожденец. От фондовете на РИМ-Перник от периода XV – XIX в. са показани икони и богослужебни книги, притежавани от манастирите в Пренишко, Трънско, Брезнишко и Радомирско.

Особено интересен и впечатляващ образец на процъфтяващата в периода XV – XIX в. църковна миниатюрна дърворезба е изложеният кръст – напрестолен, двулицев резбован кръст, изработен в някой от манастирите на Света гора, Атон.

Музеен комплекс-Банско участва в изложбата с уникални и изключително стойностни експонати -единствения запазен препис на „История славянобългарска“, направен през 1882 г. от иконом Константин Чучулайн, копие на първия български буквар,отпечатан със спомоществувателството на банския търговец Марко Теодорович Везюв през 1792 г., търговски тефтери от края на XVIII и началото на XIX век.

През есента изложбата ще бъде подредена в залите на Регионалния исторически музей в гр. Перник.
RELATED ARTICLES

Most Popular