Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятЕС наложи санкции на висши служители на Руското военно разузнаване за разпространение...

ЕС наложи санкции на висши служители на Руското военно разузнаване за разпространение на химическо оръжие

Ръководителят на руското Главно разузнавателно управление, неговият заместник и двама висши негови представители са включени в санкционния списък на ЕС за употреба и разпространение на химическо оръжие, реши Съветът на ЕС. Това са вицеадмирал Игор Костюков и агентите Александър Мишкин и Анатолий Чепига, известни с фалшивите имена като Александър Петров и Руслан Боширов, които са обвинени за атаката срещу семейство Скрипал миналата година в Солсбъри. Върховният представител по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви: “Убедена съм, че страните членки взеха днешното решение на много твърда правна основа. Това е част от нашия сериозен ангажимент и решимост в борбата срещу разпространението не само на химическите оръжия, но и на оръжията за масово унищожение като цяло“.

За първи път ЕС наложи санкции за употреба и разпространение на химическо оръжие на 9 души и 1 организация на днешния Съвет „Външни работи“.  Наложени са санкции също на петима сирийски граждани и на сирийска организация, отговорна за развитието и производството на химически оръжия.

В средата на октомври Съветът прие нов режим на ограничителни мерки срещу използването и разпространението на химическо оръжие, който му позволява да налага санкции на хора и организации, които участват в разработването и използването му навсякъде по света, независимо от тяхната националност и местоположение.

Очаква се да бъдат наложени санкции и на 11 души и 5 организации заради ситуацията в Сирия. Борбата с дезинформацията е друга основна точка, която ще се обсъжда на съвета.

В Брюксел освен в заседанието на Съвета “Външни работи” българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева ще участва и в министерска среща между ЕС и Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, както и в двудневна министерска среща ЕС-Африкански съюз. Ролята на Евросъюза в превенцията на конфликти в Африка с фокус върху младите хора ще бъде един от акцентите на Съвета “Външни работи”.

 

 

Източник: bnr.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular