Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятЖените в Северна Корея масово подложени на сексуално насилие

Жените в Северна Корея масово подложени на сексуално насилие

Бегълци от Северна Корея твърдят, че сексуалното насилие срещу жени в бившата им родина е част от ежедневието. Но нов доклад показва, че има малък шанс насилваните жени в Северна Корея да кажат като западните си посестрими “MeToo” в скоро време, отбелязва “Асошиейтед прес”.

Изключително патриархалното общество на Северна Корея означава, че много жени се чувстват безсилни да изискват отговорност за сексуално насилие, мнозина също така се чувстват посрамени от това, че са насилени, а някои избират да мълчат заради слабите системи за правоприлагане и подкрепа. Това се посочва в доклад, публикуван от международната правозащитна организация Human Rights Watch, чието седалище е в Ню Йорк. Докладът се основава на интервюта със 106 севернокорейци, които са избягали от страната, като повечето от половината са го сторили след 2011 г.

Три жени, които са избягали от Северна Корея, и трима експерти от Южна Корея, интервюирани отделно от “Асошиейтед прес”, са се съгласили, че сексуалното насилие е сериозен проблем в изолираната комунистическа държава, макар че гласовете и икономическата сила на жените постепенно са се увеличили през последните години заради ролята им в разрастващи се в капиталистически стил пазари. Някои са заявили, че севернокорейските жени дори не разбирали, че широко разпространените изнасилвания и тормоз са били насилие над тях.

“Сексуалното насилие в Северна Корея е публична, неразкрита и масово толерирана тайна”, изтъква изпълнителният директор на Human Rights Watch, допълвайки: “Севернокорейките вероятно биха казали “MeToо”, ако смятаха, че имат някакъв начин да получат справедливост, но гласовете им са заглушени в диктатурата на Ким Чен-ун.”

Докладът се публикува, докато световната дипломация, оглавявана от САЩ, се съсредоточава върху ядреното разоръжаване на Северна Корея. Трагичното положение с правата на човека в страната обаче до голяма степен беше пренебрегнато. Това не е първото външно документиране на сексуалното насилие в Северна Корея, но докладът вероятно ще разгневи Северна Корея, която често се оплаква от постоянната враждебност на САЩ.

Службата за пропаганда на Ким нарече Северна Корея “социалистически рай” и настръхва при критики отвън срещу състоянието на правата на човека, като ги обявява за воден от САЩ опит да се наложи промяна на режима. В официално съобщение от 2016 г. се казва, че всяка жена в Северна Корея е “високо ценена и уважавана” и че “всички те могат да водят достоен живот като героиня на времето”. Но това е също така страната, която нарече “проститутка” бившата президентка на Южна Корея Пак Гън-хе.

Според доклада, озаглавен “Плачеш нощем, но не знаеш защо”, както и според шестимата интервюирани от “Асошиейтед прес” сексуалното насилие срещу жените e много разпространено в Северна Корея. Те казват, че то се случва в местата за лишаване от свобода, откритите пазари, контролно-пропускателните пунктове, влаковете, улиците и военните бази.

Докладът уточнява в подробности сексуалното насилие от страна на мъже, заемащи властови постове, като например охранители в затвори, полицаи, прокурори, военнослужещи и надзорници на пазари.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular