Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградЖестокостта с упоените кучета на Благоевград стигна до Европарламента

Жестокостта с упоените кучета на Благоевград стигна до Европарламента

Евродепутати призовават за задълбочено разследване на приюта за безстопанствени животни, съобщават от пресофиса на евродепутата Емил Радев

Евродепутати от Интергрупата за хуманно отношение и опазване на животните настояват за задълбочено разследване във връзка с тревожната информация за случаи на изключителна жестокост към кучета в общинския приют за безстопанствени животни в Благоевград, съобщават от пресофиса на евродепутата Емил Радев. От там посочват, че в писмо до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов и изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов от интергрупата на Европейския парламент призовават нарушителите да бъдат установени и подведени под отговорност. Препоръчва се разследването да обхване и ресурсите за изграждането и поддръжката на приюта, така че „да се прецени дали са използвани по предназначение, особено ако е било отпуснато финансиране от ЕС”.
„Настояваме българските власти да предприемат всички необходими мерки — превантивни, законодателни, административни и наказателни, за да спрат насилието над животни в страната”, се изтъква още в писмото от интергрупата, чийто зам.-председател евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев е сред инициаторите за създаването на зоополиция у нас, се посочва още в съобщението.
Повод за писмото е случай от миналата седмица в Благоевград, когато полицейски служители задържаха четирима мъже и жена във връзка с проявена жестокост към кучета. След задържането от полицията съобщиха, че на 12 юли е образовано досъдебно производство за извършено престъпление във връзка с постъпил сигнал в дирекцията. От ОДМВР – Благоевград съобщиха, че деянието е извършено от лице, което осъществява дейност или професия, свързана с отглеждане на животни или полага грижи за тях.

След задържането в социалните мрежи се появи информация, че част от задържаните са служители в общинския приют за безстопанствени животни. В позиция на кмета на Благоевград Илко Стоянов, разпространена до медиите, е посочено, че кучетата, установени при задържането, са извозвани от Благоевград до Дупница, за да бъдат прегледани и третирани в клиниката на ветеринаря към общинското предприятие „Приют за безстопанствени животни“. В позицията се казва още, че кучетата са живи и са били извозвани за рутинна манипулация.

Ilko Stoyanov
Илко Стоянов

На пресконференция завчера, 18 юли, кметът на Благоевград каза, че отново е проверил състоянието на кучетата, върху които се предполага, че е упражнено насилие, като те се намират в общинския приют и са в добро състояние. Илко Стоянов каза още, че ще сезира Инспектората при МВР и министъра на вътрешните работи с искане да се извърши проверка как и защо подателят на сигнала за жестокост към кучета е допуснат на мястото на акцията и допуснато ли е изнасяне на данни за досъдебното производство. Според Илко Стоянов темата е за безстопанствените кучета „се използва за политическа употреба“.

Междувременно припомняме, че 2000 души са се подписали в онлайн петиция с искане за незабавно отстраняване на градоначалника Илко Стоянов. Причината е нехуманното отношение към животните в града.

Това не е единствения случай в Благоевград, който предизвиква широко обществено възмущение.

Само преди няколко месеца служители на Стоянов посегнаха на гнездата на лебедите в езерото на парк “Бачиново”. По-късно водното съоръжение бе заселено от нови обитатели. Зеленоглави патици изкуствено бяха пуснати в езерото. Деца и възрастни станаха свидетели как животните се самоизяждат по между си в битка за територия. Клипове с умрели пернати изпълниха социалните мрежи в града.
Десетки са случаите на открити мъртви четириноги в центъра на самия Благоевград, като местни природозащитници нееднократно са изразявали съмнение, че животните са обект на умишлено посегателство и жертва на отравяне.
Бездушното отношение на общинската администрация към животните съпътства краткия мандат на Илко Стоянов от стъпването му в длъжност до днес. Нехуманното отношение към животните принуди кметът на съседната община Симитли Апостол Апостолов да осинови един от четириногите обитатели на мегдана в Благоевград, след като Стоянов съобщи на брифинг, че кучета на колегата му са пристигнали в управляваната от него община.

Към днешна дата сагата с бездомните кучета стигна до Европарламента, а Илко Стоянов е на път да спечели медал за най-нехуманен кмет в страната и Европа.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular