Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникЖиви традиции: Магията на "Сурва" в Пернишко

Живи традиции: Магията на “Сурва” в Пернишко

 

“Кукер не ставаш, кукер се раждаш”, твърдят в Кошарево

Вековната традиция  „Сурва“ отново влезе в сърцата на хиляди участници и зрители от Област Перник. Кукери, бабугери, мечкари, поп и още много маскирани герои обикаляха местните  села, за да прогонят злото. Магията на празника завладя и пернишкото село Кошарево.

Сурвакарите и тази година спазиха традицията да посетят домовете на хората от селото и със звънците и маските си да прогонят злото. Тригодишни деца също бяха част от сурвакарската група.

Маските са червени и с пера, а някои от тях достигат височина до 3-4 метра. С тежките си звънци и страшни маски сурвакарите гонят злото, за да проправят път на доброто. В края на месеца групата от Кошарево ще участва на фестивала “Сурва” в Перник за да се борят за голямата награда “Златна маска”.

“Празникът  е своеобразно огледало на културната ни и историческа идентичност. Тази традиция е свързващ елемент за общностите в нашия регион и продължава да бъде символ на нашата национална гордост“, сподели областния управител на Област Перник Людмил Веселинов и допълни, че това не е просто традиция, а част от душата на всеки в региона.

Народният празник “Сурва” в Пернишко се изпълнява всяка година на 13 и 14 януари – Нова година по стар стил. Основното ядро на елемента е маскарадната обредност, чрез която поколения наред се осъществява позитивен преход от старата към новата година. Преките изпълнители на тази старинна и жива до днес новогодишна обредност са сурвакарските маскарадни групи, които през тези дни играят и обхождат селищата. Празникът не само подчертава културното богатство на Област Перник, но и го представя пред света.

Събитието, вписано в Представителната листа за нематериално културно наследство на човечеството на ЮНЕСКО, продължава да бъде едно от най-очакваните и обичани за местната общност и хилядите гости от близо и далеч. Всяко село в Пернишко има свои отличителни черти в маскирането.

Най-силно впечатление на фестивала прави участието на десетките малки деца. Както обичат да казват в Кошарево – “кукер не ставаш, кукер се раждаш”.

Снимки: Milena Milosheva – Andonova

RELATED ARTICLES

Most Popular