Sunday, May 12, 2024
HomeРегионДупницаЖители на ж.к. „Развесена върба” в Дупница алармираха: 84-годишна е изоставена, седи...

Жители на ж.к. „Развесена върба” в Дупница алармираха: 84-годишна е изоставена, седи в горещината без вода и храна

Проверка на Дирекция “Социално подпомагане” не установи нередности

Съдбата на заболяла възрастна жена стана обект на обсъждане в ж. к. „Развесена върба” в Дупница. Преди дни Дани Попов от същия квартал се обърна към в. „Вяра” със сигнал. „В ж. к “Развесена върба” има изоставена възрастна жена. Цял ден седи в горещината на една пейка. Без вода и храна. Изоставена от децата си и много тежко състояние. По данни на съседи, дъщерите й взимат пенсията. Сигнализирани са институциите в града, но за съжаление без резултат. Моля Ви като местна медия да вземете отношение”, бе написал Попов.
Наше проучване показа, че става въпрос за възрастна жена А.С., която живее в споменатия блок и е бивша медицинска сестра. По думите на съседи жената е с деменция, ходи безцелно по улиците и наистина е изоставена от своите две дъщери. Съседка, чийто телефонен номер бе написан за връзка в сигнала, потвърди, че А. С. стои гладна, мръсна, че от време на време хора от блока, включително и тя се налага да й купуват храна.
В тази връзка се обърнахме с въпроси към директора на Дирекция “Социално подпомагане” в Дупница Таня Кирилова. Попитахме:
Дирекция “Социално подпомагане” запозната ли е със случая и какво ще направи, за да облекчи положението на възрастната жена?
В отговор от ведомството направиха проверка. На място са отишли главен социален работник и директорът на “Социално подпомагане”. Двете служителки са намерили на адреса възрастната жена във видимо добро здравословно състояние и облечена в подходящо за сезона облекло.
„При проведения разговор се установи, че тя е 84-годишна, пенсионерка и живее в апартамент, собственост на една от дъщерите й, но не бяхме допуснати до жилището. По нейни данни ежедневно се храни, като си закупува готова храна. Проведен е разговор по телефона с една от дъщерите й, която заяви, че обгрижва майка си, и на 22. 06. 2022 г. посети дирекцията, където бе запозната с реда и условията за ползване на социални услуги. Пое ангажимент да се консултира относно предоставянето на услугата домашен социален патронаж, предоставяна на територията на общината. Насочена е да се обърне и към личния лекар за проследяване на здравославното състояние на майка си. След провеждане на необходимите консултации дъщерята ще ни информира подробно за предприетите действия от нейна страна. А на другата й дъщеря е изпратено писмо относно задълженията й съгласно Семейния кодекс”, се казва в изпратения ни отговор на Дирекция “Социално подпомагане”, който е подписан от директора Кирилова.
От институцията допълват, че това е пореден сигнал, касаещ въпросната жена. Първият сигнал е бил през 2021 г. от община Дупница, относно предприемане на съответни действия. Тогава социални работнци извършили проверка и подробно запознали възрастната дупничанка с реда и условията за предоставяне на всички видове социални услуги, които може да ползва. Тя категорично отказала да ползва тези услуги, както и да подаде заявление за целева помощ за отопление.
„През декември 2022 г. госпожата отново бе посетена от социални работници на дирекцията. Те не констатираха факти и обстоятелства, които да застрашават живота и здравето й. Изхождайки от пределната й възраст, бяха изпратени писма до двете й дъщери с цел напомняне на задълженията им към тяхната майка съгласно Семейния кодекс.
Към настоящия момент г-жа С. категорично отказва ползването на всякакъв вид социални услуги, предоставяни на територията на община Дупница, – домашен социален патронаж, асистентска подкрепа, проект „Патронажна грижа + в община Дупница”, както и настаняване в специализирана институция- дом за стари хора. На г-жа С. на една от дъщерите й отново бе обяснено, че във всеки един момент могат да разчитат на служителите в Дирекция “Социално подпомагане” за оказване на съдействие съобразно нашите компетенции”, заключават в писмото си от дирекцията.

RELATED ARTICLES

Most Popular