Thursday, May 2, 2024
HomeРегионБобов долЖител на Новоселяне: Фризерът ми изгоря заради тока

Жител на Новоселяне: Фризерът ми изгоря заради тока

Не се дължат обезщетения при аварии, настъпили в резултат на непреодолима сила – бури, снежни затрупвания, заледявания, съобщават от Електрохолд

Жител на бобовдолското село Новоселяне е сред претърпелите щети по време на снежната буря от края на миналия месец. Йордан Антов се оплака, че заради обилния снеговалеж, довел до спиране на тока и променливо напрежение, е изгорял фризерът в дома му.

„Вследствие на бурятав 22 часа на 25 ноември останахме без ток и изгоря фризерът у дома“, обяснява Антов. Той отнася фризера при специалист, който установява, че електроуредът не може да се поправи. „Имам протокол с подпис и печат от ЕТ „Любомир Здравков- Любо“, при когото закарах фризера за ремонт. Той установи, че фризерът не стартира при включване в ел. мрежата. Установил е и причината  – прекъсването на тока, и е категоричен, че уредът не подлежи на поправка“, разказа Йордан Антов, който е уважаван общественик в Бобовдолско, секретар на читалището в Новоселяне.

Според закона за енергетиката обаче енергийните предприятия не са задължени да изплащат обезщетения за щетите, нанесени в условията на ограничителен режим, временно прекъсване или ограничаване на снабдяването с електрическа енергия, топлинна енергия или природен газ, с изключение на случаите, при които авариите или дълготрайният недостиг са настъпили по тяхна вина.

Човекът подчерта, че преди да потърси техник,е спазил процедурата и се е обърнал към ЕРМ Запад, откъдето е извършена проверка и е изпратен официален отговор.

В него се казва, че вследствие на обледеняване на проводниците, обилните снеговалежи, навяванията и паднали дървета, в периода от 25.11.2023 г. до 26.11.2023 г. са скъсани проводници и счупени стълбове по мрежа средно и ниско напрежение. В резултат на авариите много населени места на територията на община Бобов дол, са останали без електрозахранване, което наложи Дружеството да поиска ограничителен режим за снабдяване с електрическа енергия за част от населените места на територията на община Бобов дол.

От дружеството посочват също, чее извършен анализ и жалбата на г-н Антов е била внимателно разгледана. Адресът на клиента е бил посетен от служител на дружеството и съгласно процедурата е съставен констативен протокол. Компанията обаче намира искането за възстановяване на разходите за ремонта на фризера за неоснователно, като се позовава на Закона на енергетиката.

“Разбирам, че обстановката беше тежка, но и аз нямам вина. Не  мога да се примиря с това, че всички щети отново са за сметка на обикновения българин, който е притискан отвсякъде като в менгеме. Мисля, че е редно от ЕРМ Запад да поемат поне половината от разхода за нов уред“, коментира Антов.

От ЕРМ Запад от своя страна обръщат внимание, че според правната теория и практика за реализиране на договорна отговорност се изисква нарушение, което да е извършено виновно, а настъпилите вреди да са пряка и непосредствена последица от неизпълнението, както и същите да могат да бъдат предвидени. Доколкото от страна на ЕРМ Запад не е налице извършено виновно нарушение, няма предвидимост на претендираните вреди, не са налице предпоставките за реализиране на имуществена отговорност за претендирани материални щети.

В кои случаи се дължи обезщетение е изрично посочено в чл. 56 от Общите условия (ОУ) на договорите за използване на електроразпределителната мрежа. В настоящия случай няма налице събитие, което да предполага отговорност на дружеството за щети, нанесени на клиентите, защото настъпилите аварии са в резултат на непреодолима сила – бури, снежни затрупвания, заледявания.

„Не е справедливо само хората да плащат щетите от бурята, още повече, че от дружеството наистина пропуснаха да направят профилактика с окастрянето на дърветата“, гневи се местният жител.

От ЕРМ Запад обаче са категорични, че дружеството извършва ежегодна профилактика на електроенергийните съоръжения. Резултатите се докладват подробно пред Министерство на енергетиката. В допълнение, министерството също извършва проверка на готовността за на мрежата за есенно-зимния сезон.

„Това, че хората не виждат къде работят нашите служители през лятото, когато кастрят надвисналите над проводниците клони, или когато отстраняват аварии през зимата, то е защото част от проводниците минават през отдалечени, планински и често пъти труднодостъпни местности“, обясняват от ЕРМ Запад. „Затова има контролни органи и те също следят работата да е свършена както трябва, за да бъде подготвена мрежата за зимния сезон. Никой обаче не може да предвиди и да избегне предварително тежки метеорологични условия като мокрия сняг, който падна в края на ноември върху дървета, които все още бяха с листа, нито силния вятър, който изтръгваше дърветата заедно с корените и ги захвърляше на метри разстояние върху проводниците и стълбовете. Това постави на изпитание не само клиентите, но и близо 1700 служители на Електрохолд, които работиха почти денонощно в изключително тежки условия при блокирани от паднали дървета пътища, непроходими горски и планински терени, ниски температури, силен вятър и заледявания, за да възстановят щетите от лошото време“, се казва още в позицията на Електрохолд.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular