Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниСвятЖозеп Борел: Трябва да вземем решение за Босна и Херцеговина

Жозеп Борел: Трябва да вземем решение за Босна и Херцеговина

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурността Жозеп Борел оцени днес, че ситуацията в Босна и Херцеговина е „критична“ и че министрите на външните работи на страните от ЕС на днешната си среща в Брюксел трябва да вземат решение, което да спре политическата криза в страната, съобщи „Танюг”.
Националистическата и сепаратистката реторика се засилва в Босна и Херцеговина и застрашава стабилността и дори целостта на страната, каза Борел преди срещата на Съвета на ЕС.
В официалното съобщение на Съвета на ЕС се посочва, че министрите ще разгледат на днешното си заседание последните събития в Босна и Херцеговина, включително сепаратистките ходове на Република Сръбска, която е сръбската съставна част на Босна и Херцеговина, бойкота на държавните институции и конституционните и изборни реформи.
След войната в Босна (1992-95 година), съгласно условията на договореното с посредничеството на САЩ Дейтънско мирно споразумение, Босна бе разделена на две полуавтономни единици – Република Сръбска и Мюсюлманско-хърватската федерация. Всяка част има собствено правителство, парламент и полиция, но двете единици са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.
На 10 февруари Република Сръбска одобри създаването на съвет, който да избира съдиите и прокурорите, като така на практика се изтегли от общата върховна съдебна институция, припомня „Ройтерс”./БТА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular