Monday, May 6, 2024
HomeРегионБлагоевградЖълт код в цялата страна! Снегорините на Югозапада в действие!

Жълт код в цялата страна! Снегорините на Югозапада в действие!

Снегорини плъзнаха по магистрали, общинска и републиканска пътна мрежа в Югозапада, техниката е в денонощен работен режим. Причината – обявеният жълт код за потенциално опасно време днес. Обилни снеговалежи се очакват в планинските райони, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи. В Рило-Родопската област ще вали най-много сняг. Вятърът ще се усили, което е предпоставка за образуване на снегонавявания и лавини, алармираха от НИМХ. Въпреки че в четвъртък се очаква спиране на валежите, в Рила и Пирин ще продължи да се сипе сняг.

Пътна полиция призова шофьорите да бъдат внимателни. Очакванията са за 25 сантиметра сняг в планинските проходи, в това число и Предела. Пътните полицаи предупредиха, че заради снега, вятъра и студа е възможно на пътя в прохода да има паднали дървета, клони и камъни.

35 машини се грижат за снегопочистването в област Перник. Всички пътища са проходими, няма затворени и откъснати населени места, въпреки обилния снеговалеж. Областният управител Емил Костадинов направи обиколка на района и провери състоянието на пътищата. От общината в Перник съобщиха, че са обработени стръмните и опасни участъци. Снегопочистващи машини бяха изпратени в кварталите „Калкас”, „Могиличе”, „Ралица” и „Драгановец”. Обработват се и пътищата от четвъртокласната пътна мрежа, както и пътят до Белодробната болница, информираха още от общинска администрация.

И в Дупница снегът изкара на улиците техника и работници на снегопочистващата фирма. Засега няма проблеми заради заснежаване или заледяване. От фирма „Меридиан” са преминали на 24-часово дежурство. „Нямаме проблеми със снега. Още сутринта от фирмата реагираха. Минаха по всички стръмни улици и по натоварените за движение, включително в селата Бистрица и Самораново, където снежната покривка е по-голяма. Разпръскват сол и опесъчават. Така дори и да застудее повече, няма да е страшно. 8 снегорина с опесъчители с около 10-ина работници вече са на 24-часов режим на работа и в сряда сутринта също ще има дежурни”, каза зам.-кметът Крум Милев. Общо 28 машини почистват и опесъчават пътищата в Кюстендилска област, съобщиха от Областното пътно управление в Кюстендил. Магистрала “Струма” в участъка й от областта се почиства, няма проблеми с движението. Почиства се и пътят през Конявската планина, за София, казаха още от Пътното управление.

В Благоевград първата излязла машина почисти кварталите „Освобождение“ и „Орлова чука“. “Всички машини, които са включени в оперативния план, са в изправност и са готови. Това са 15 машини – едните са със снегорин дъски, други са с луга или само със сол“, заяви управителят на общинската фирма „Биострой“ инж. Васил Бачев. Той допълни, че екипи дежурят и  през нощта в Благоевград.

Междувременно Агенция „Пътна инфраструктура” призова шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да спазват дистанция, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника. Блокирането на движението затруднява работата на пътноподдържащите машини и възпрепятства пътуването на всички шофьори, предупреждават от Пътната агенция.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular