Sunday, May 5, 2024
HomeРегионПерникЗабраниха движението по мост на река Ерма в Трън

Забраниха движението по мост на река Ерма в Трън

От туристическо дружество работят по възстановяване на съоражението към село Банкя

Във връзка с изпълнение на проект за аварийно възстановяване и реконструкция на моста на река Ерма в Трън към квартал “Мурговица” и подпорни стени при моста се забранява движението по съоръжението, съобщиха от общината. То ще се извършва по обходен маршрут, указан с табели.
Мостът бе компрометиран при наводненията през януари, когато вследствие на обилни валежи река Ерма излезе от коритото си. Ще бъде изградена 30-метрова подпорна стена.
Нейното предназначение е освен да подсили съществуващите подпорни стени, и да предпази от евентуално заливане при голямо пълноводие на реката. Мостът ще бъде изцяло реконструиран. Сега устоите му са частично разрушени, в средата на пътната плоча има провисване, армировката е корозирала.
Възстановителните работи са на стойност 492 967 лв. Ще бъдат укрепени и подпорните стени на Ерма в центъра на пограничния град. Предстои да бъдат изградени и нови с обща дължина 600 м, ще се почистят и терени по поречието. Строителните дейности са на стойност 983 212,70 лв. без ДДС.

Същевременно от Трънското туристическо дружество съобщиха, че работят по възстановяване на пешеходния мост, свързващ пътеката от Ждрелото на река Ерма към село Банкя. Той беше разрушен от придошлата река в началото на годината.

Малко по-късно ВиК-Перник постави стълб на мястото на стария мост. Той обаче не беше безопасен за преминаване.

“Отрязахме горната част от металната му конструкция и вече преминаването е значително по-лесно и безопасно. Предстои да сложим и дъски по цялата дължина на стълба, така че своеобразният мост да придобие завършен вид.

Въпреки всичко и в момента преминаването по него е възможно”, казаха от дружеството.

RELATED ARTICLES

Most Popular