Sunday, May 5, 2024
HomeРегионДупницаЗабранява се използването на води от язовир "Дяково" за промишлено водоснабдяване

Забранява се използването на води от язовир “Дяково” за промишлено водоснабдяване

Редуциране на разрешените водни обеми за питейно-битово водоснабдяване в съответствие с реално използваните през 2019 г. количества, установени от контролната дейност на съответните басейнови дирекции, се предвижда в новия график за ползването на водите от комплексните и значими язовири за месец февруари, изготвен от Министерството на околната среда и водите.
Във връзка с ниския обем в язовир „Дяково“, който е с процент на запълване 35,5% и реално постъпващ незначителен приток, води за промишлено водоснабдяване не са разрешени.

Промишлените предприятия са уведомени, че следва да се осигуряват от алтернативни водоизточници, съгласно издадените разрешителни за водовземане от повърхностни и подземни водни обекти.
Води за питейно-битово водоснабдяване на промишлените предприятия ТЕЦ „Бобов дол” и „Ай Ви Пи Комършъл“ не се разрешават, докато не бъдат монтирани измервателни устройства за измерване на водите, които използват от предприятията за питейно-битови цели. Разрешените води за питейно-битовото водоснабдяване от язовир „Дяково“ са редуцирани в съответствие с реално използваното през 2019 г. Алтернативни водоизточници, съгласно издадени от Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ разрешителни за водовземане от повърхностни и подземни води, следва да осигурят както двете горепосочени предприятия, още „Балканфарма“ АД, зона „Пиперево“ и „Хидростой Рилци“ АД.
От съобщението на сайта на МОСВ става ясно, че общият обем на язовир „Дяково“ е 35,400 млн. куб.м, наличен обем 12,585 и наличен полезен обем 4,585 млн. куб.м.

На всички язовири, които се използват за питейно-битовото водоснабдяване, не се разрешава работа на ВЕЦ на енергиен режим. Графикът за месец февруари ще може да бъде изменян на по-кратки интервали, като ще могат да бъдат налагани допълнителни ограничителни мерки.

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. А кой следи дали помпите за вода на Актавис са законни като от 35 години изпомпват подпочвена вода?

Comments are closed.

Most Popular