Wednesday, May 1, 2024
HomeАктуално от днесЗагиналата туристка в Пирин е 53-годишна жена от Петрич

Загиналата туристка в Пирин е 53-годишна жена от Петрич

53-годишната туристка, която загина днес при падане в 100-метров заснежен улей под връх Джано в Пирин, е от град Петрич. Тя е издъхнала в болницата в Разлог, съобщи Нова телевизия.

Примомняме, че трагедията се разигра около 14,30 ч.
Жената получила много тежки травми и изпаднала в безсъзнание след падане над 100 метра в улея, който е бил заснежен. Спасители от ПСС-Банско веднага са тръгнали към мястото, но са преценили, че е твърде опасно. Затова чрез Министерство на вътрешните работи е поискана помощ от Министерство на отбраната.

Екипаж от състава на 24-та авиационна база Крумово с вертолет “Кугар” се е включил в операцията, съобщиха от военното ведомство. Вертолетът е излетял в 16:24 ч. от авиобазата, за да се включи в действията за транспортирането на туристката.

Жената е била на преход в планината със съпруга си. Семейството е от Петрич. Около 17.30 часа спасителите са успели да я качат на военния хеликоптер, с който пострадалата е транспортирана до Банско.

След това екип на Спешна помощ е превозил 53-годишната жена към болницата в Разлог. Въпреки усилията на лекарите обаче тя е издъхнала. По-късно от лечебното заведение съобщиха, че жената е някои от травмите й са били несъвместими с живота.
“С хеликоптер нещата се случва буквално за няколко минути. Акцията по въздух спести повече от 10-12 часа работа в рисков терен на поне 20-25 спасителя”, обясни пред Нова телевизия планинският спасител Атанас Уков.

Работата за спасителите обаче все още не е приключила. Тепърва те трябва да слязат към по-ниската част на планината, където вали сняг, има и мъгла.

RELATED ARTICLES

Most Popular