Sunday, May 5, 2024
HomeНовиниСвятЗадължителна ваксинация за лекарите в Гърция

Задължителна ваксинация за лекарите в Гърция

Затягат мерките за неваксинираните срещу Covid

Гърция затяга мерките срещу неваксинирани, съобщи здравният министър Василис Кикилиас. Условията за влизане на чужденци остават непроменени. От 13 септември се въвежда отново задължително носене на маски дори и на открито при мероприятия с много хора.

Не се променят изискванията за влизане в страната, както и за пътуване във вътрешността на страната със самолет или ферибот. При пътуване до островите е достатъчно да се представи отрицателен резултат от бърз тест или сертификат за ваксиниране. Възможно е да се пътува и с документ за прекарано заболяване през последните 6 месеца. Изключение от изискванията са децата до 12 години.

От 1 септември задължително става ваксинирането на всички медици в държавни болници, частни клиники и домове за възрастни хора. Неваксинираните няма да се допускат на работа до края на пандемията. Лекарите на частна практика, както и фармацевтите също задължително трябва да са имунизирани.

От 13 септември държавните служители, както и работещите в частни компании, които не са ваксинирани, трябва да представят всяка седмица отрицателен резултат от бърз тест.

От учениците се изисква два пъти седмично отрицателен резултат от тест, който за тях е безплатен. Същото задължение е в сила и за студентите, но те ще трябва да заплащат тестовете.

Неваксинираните университетски преподаватели и учители трябва да представят всяка седмица негативен резултат от тест за Covid.

Държавните болници ще тестват за коронавирус само ваксинирани със симптоми.

За посещение на театър, кино, спортни събития и др. се изисква отрицателен резултат от ковид тест, ако посетителите не са ваксинирани./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular