Thursday, May 2, 2024
HomeКриминалниЗадържане под стража за майка и син, обвиняеми за отглеждане на коноп

Задържане под стража за майка и син, обвиняеми за отглеждане на коноп

РС – Кюстендил, под председателството на съдия Елисавета Деянчева, определи мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на Д.Д. и С.И. (майка и син), които са привлечени като обвиняеми за засяване и отглеждане на 267 броя растения от рода на конопа – канабис, и за държане на съоръжение за производство на алкохолни напитки.

В искането си от Районна прокуратура – Кюстендил посочват, че С.И. (на 49 години) и Д.Д. (на 69 години) са привлечени като обвиняеми за това, че на неустановена дата през 2019 г., в съучастие като съизвършители са засели и до 04.07.2020 г. са отглеждали 267 броя растения от рода на конопа (марихуана) в обособен парник и три ниви, в махала „Вучковата“ на с. Вратца.  Изградено е капково напояване, открити са специални торове за отглеждане на канабис, спринцовки за определяне на количеството препарат. Мястото е труднодостъпно и до него може да се стигне само с високопроходими автомобили, има изградено видеонаблюдение, се посочва още в искането на прокурор Албена Разсолкова. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 2 до 5 години и глоба от 5000 до 10 000 лв.

В съучастие, като съизвършители, двамата са обвиняеми и за още едно престъпление по НК – за това, че в нарушение на установения ред са държали предмети и технически съоръжения – метален съд с капак, свързан посредством медна тръба с варел, предназначени за производство на алкохолни напитки. За това престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ до 3 години.

 

Обвиняемата Д.Д. при разпита си, в присъствието на защитник, е поела изцяло вината и за двете престъпления. Адвокат Димитър Димитров пледира за вземане на мярка за неотклонение „подписка“ и за двамата, като се мотивира, че няма реална опасност обвиняемите да се укрият или да извършат друго престъпление, а по отношение на С.И. няма и наличие на обосновано предположение, че е извършител на престъпленията, за който е обвинен.

Съдът счете, че авторството на деянията не се разколебава от събраните към момента доказателства и за двамата обвиняеми. За тези престъпления се предвижда наказание „лишаване от свобода“. Предвидима е опасност от извършване на други престъпления, тъй като разследването е на ранен етап. Съществува възможност обвиняемите да укриват доказателства и да заличават следи, се казва още в мотивите на съдия Деянчева.

 

Определението, с което РС – Кюстендил взе мерки за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на майка и син – Д.Д. и С.И., подлежи на обжалване, с частна жалба или частен протест пред Окръжен съд – Кюстендил в 3-дневен срок.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular