Friday, May 3, 2024
HomeРегионИхтиманЗадържаха над 40 мигранти, натъпкани в микробус край Ихтиман

Задържаха над 40 мигранти, натъпкани в микробус край Ихтиман

Хр. Терзийски: Системата на МВР беше тотално разклатена от некадърност и злонамереност на Рашков

43-ма нелегални мигранти от Афганистан бяха задържани в микробус на магистрала „Тракия”. Бежанците са заловени на 36-ия километър в посока София, близо до Ихтиман.

Микробусът се е движил по магистралата, когато е спрян за проверка от екип на Областната дирекция на МВР в София. 43-мата са излезли от товарния отсек. Те са обяснили, че са от Афганистан. Задържан е и водачът на превозното средство,  който е българин. Изяснява се дали става въпрос за част от канал за трафик на мигранти към границата със Сърбия.

Случаят е само няколко дни след като телата на 18 мигранти, починали от задушаване, бяха открити в изоставен камион край софийското село Локорско в петък следобед. Други 34 млади мъже от афганистански произход бяха настанени в столични болници, повечето от тях са без опасност за живота, но имаше и няколко в по-тежко състояние. Те бяха открити близо до камиона, дехидратирани, мокри и премръзнали.

Трима от мигрантите, хоспитализирани във Военномедицинска академия (ВМА), в неделя бяха изведени от реанимация и са настанени в Клиниката по токсикология на лечебното заведение.

След инцидента край село Локорско във ВМА бяха приети осем от пострадалите мигранти. Трима от тях бяха настанени в Клиниката по спешна токсикология. Четирима бяха настанени в реанимация в тежко състояние.

В събота от лечебното заведение съобщиха, че са изписали петима от хоспитализираните пациенти, тъй като състоянието им не изисква продължаване на болничното лечение. Състоянието на трима други обаче остава тежко.

Припомняме, че директорът на Национална следствена служба Борислав Сарафов съобщи, че бежанците са пресекли границата с Турция с помощта на стълба, тъй като очевидно оградата е била лесна за преодоляване. Те са били общо 52-ма. Седем души бяха арестувани по случая.

Още един бе задържан в неделя в Гърция като съпричастен за смъртта на осемнадесетте мигранти, съобщи заместник градският прокурор на София Христо Кръстев,  цитиран от БТА.

Той допълни, че мъжът е заловен на гръцки граничен пункт и гръцките власти ще преценяват как той да бъде екстрадиран за България. Той е задържан в момента, в който е опитвал да напусне Гърция. Очаква се той да остане в гръцки арест до два месеца, докато южната ни съседка приключи процедурата по екстрадиция. Ако обаче се съгласи да бъде екстрадиран, връщането му у нас може да стане по ускорена процедура.

В понеделник  Софийската градска прокуратура ще поиска постоянния арест на петимата други задържани в България, обвинени за съпричастие към смъртта на осемнадесетте мигранти.

„Системата на МВР беше тотално разклатена и разстроена от некадърност и злонамереност на последния редовен министър – г-н Рашков”. Това каза по NOVA бившият министър на вътрешните работи Христо Терзийски. Според него трагедията с мигранти от петък следобед е можело да бъде предотвратена. Ексминистърът припомни думите на Бойко Рашков от лятото на 2021 г., когато той заявил, че мигрантският натиск у нас е намалял драстично. По думите на Терзийски щетите, нанесени на системата от Рашков, дълго време ще трябва да се поправят.

„Тотално се занижи работата на службите, които противодействат на престъпления, извършени от служители”, категоричен е Христо Терзийски. Той смята, че няма как 52-ма души да стоят в гора в продължение на два дни, без да бъдат забелязани от служители на „Гранична полиция”.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular