Friday, May 3, 2024
HomeНовиниСвятЗаев за трагедията на АМ "Струма": Българските експерти ще анализират причините за...

Заев за трагедията на АМ “Струма”: Българските експерти ще анализират причините за инцидента

Премиерът на Северна Македония посети ранените при автобусната катастрофа на АМ „Струма”. Пред болница “Пирогов” той благодари за бързата реакция на българските власти.
“Случи са страшна трагедия. Благодарение на бързата реакция на българските власти и на премиера Янев са спасени 7 души, ние ги посетихме. Благодарен съм на директора на болницата за грижите към ранените. Трябва да се направи анализ. Необходимо е да се стабилизират пациентите и да ги преместим след това в Скопие. Сред ранените най-младата е 16-годишно момиче”, заяви Заев, цитиран от DarikNews.bg.
“Ще оставим на българските експерти да анализират причините за инцидента. Слава Богу, има оцелели, които ще разкажат какво се е случило. Когато е станал пожарът, от задните седалки пътниците са успели да счупят прозореца и да се измъкнат. Част от роднините на пострадалите ще дойдат в “Пирогов”, допълни Заев.
Външният министър на Северна Македония Буяр Османи заяви, че наистина е имало бърза реакция от българските власти, оказана е първа медицинска помощ и ранените са стабилизирани.
По-рано днес Зоран Заев съобщи, че е разговарял с един от оцелелите при автобусната катастрофа на АМ „Струма”.
“Имах възможност да разговарям с един от оцелелите. Той обясни, че хората са спели в автобуса, когато се чула силна експлозия. Успели да счупят един от прозорците и така се спасили няколко души. За съжаление другите не са успели. Става дума за страшна трагедия, защото най-много са деца – 12 деца под 18 години, а и другите са млади хора на по 20-30 години. Повечето са наши граждани, но има и от Сърбия”, каза Заев за агенция МИА.
Министър-председателят на Северна Македония съобщи, че хората са били на екскурзия до Истанбул. Той уточни, че все още не е известна самоличността на пътниците.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular